Wat betekent de Wkb voor jouw bedrijf?

Kennis, Wet- en regelgeving

Wat betekent de Wkb voor jouw bedrijf?

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-08-2024

Het zat er al een tijdje aan te komen, de Wkb, of voluit: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wat houdt deze wet precies in en nog belangrijker, wat betekent dit voor jou en je bedrijf?
De voornaamste reden dat deze wet in het leven is geroepen, is om ervoor te zorgen dat er meer controle en toezicht komt in de bouw. Bewoners en gebruikers van gebouwen hebben daarmee de garantie dat de kwaliteit ervan goed is. Onafhankelijke kwaliteitsborgers dragen zorg voor toetsing en inspectie.

De invoering van de Wkb

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is vanaf 1 januari 2024  ingegaan. De veranderingen gaan in stappen. De veranderingen uit de Wkb gelden (naar verwachting) tot en met 2028 alleen voor nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Daarna volgen de andere bouwwerken. Dat begint met verbouw van eenvoudige bouwwerken, mogelijk vanaf 1 juli 2025. De gefaseerde invoering geeft bouwbedrijven en gemeenten de tijd om ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze en stap voor stap toe te werken naar het moment waarop de laatste fase van de nieuwe wet een feit is.

Het doel van deze wet

Het uiteindelijke doel van het kabinet bij het invoeren van deze wet, is dat bouwbedrijven hun werk en met name de kwaliteit ervan, een stuk beter gaan controleren. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is op fouten en gebreken bij het opleveren. Denk aan brandveiligheid en ook constructiefouten waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Om dit proces te kunnen versnellen, is digitaal opleveren van een project een belangrijke ontwikkeling. Een goed softwareprogramma is daarbij onmisbaar.

Belangrijke punten

De volgende punten zijn belangrijk.

  • Het controleren gebeurt door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Deze persoon toetst of het gebouw voldoet aan alle wettelijke technische eisen die worden gesteld. Dit gebeurt al tijdens het ontwerp en vervolgens ook op de bouwplaats zelf.
  • De aannemer is en blijft verantwoordelijk voor eventuele gebreken. De koper kan 5% van de aanneemsom vastzetten voor eventuele schade en andere zaken.
  • Gedurende het bouwproces worden alle stappen digitaal vastgelegd. Een van de onderdelen daarbij is de as built informatie (ook die van onderaannemers). Dat gaat mogelijk extra administratie betekenen, maar met goede software is dat geen enkel probleem.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.