Afstudeerproject Architectuur Academie Maastricht

Exposities, Nieuws

Afstudeerproject Architectuur Academie Maastricht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-09-2024

Tot en met zondag 29 september 2024 tonen studenten architectuur van de Architectuur Academie Maastricht hun afstudeerproject in Bureau Europa. Het gaat om Tom van der Vlis en Ashwin Bhansingh met respectievelijk de projecten ‘Het laatste huis’ en ‘de Geest als bouwmeester van verbeelding en ruimtelijke ervaring’. Bureau Europa is tijdens het najaarsprogramma The Grand Tour geopend van woensdag t/m zondag, 12:00-17:00 uur. De toegang is gratis.

Afstudeerproject ‘Het laatste huis’

‘Het Laatste Huis’ van Tom van der Vlis is een uniek hospice-ontwerp dat de grens tussen architectuur en het onbewuste verkent. De afstudeerder en ontwerper laat zich daarbij inspireren door de theorieën van Jung en Freud om een ruimte te creëren die zowel fysieke als psychologische verlichting biedt aan mensen in hun laatste levensfase. Ook de serene omgeving van het pittoreske Itteren en de nauwe relatie tussen dorp en natuur was een inspiratiebron. Hiermee herstelt ‘Het Laatste Huis’ verloren kwaliteiten en creëert nieuwe ontmoetingsplekken vol huiselijkheid, geborgenheid, en herinnering.

Afstudeerproject ‘De Geest als bouwmeester’

‘De Geest als Bouwmeester van Verbeelding en Ruimtelijke Ervaring’ van Ashwin Bhansingh is een architectuurproject dat zich richt zich op het ontwerpen van een woon- en leefomgeving voor blinde mensen en met een visuele beperking in Maastricht-Oost. Het project is geïnspireerd door de noodzaak om een ruimte te creëren die zintuiglijke ervaringen en sociale interactie bevordert. Gelegen in een gebied dat na de komst van de Groene Loper nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden heeft gekregen, stelt het ontwerp voor om de bestaande infrastructuur te herzien en een sociaal binnenhof te realiseren. Dit binnenhof dient als een ontmoetingsplek die de verbinding met de stad en de buurt versterkt.

Het ontwerpconcept draait om een gebouw met een centrale corridor die als ruggengraat fungeert. Deze corridor biedt toegang tot verschillende ruimtes met unieke kenmerken, zoals variërende dimensies, akoestiek, lichtinval, tactiliteit en geur. Dit om de zintuigen te prikkelen en oriëntatie te vergemakkelijken. Op de begane grond bevinden zich ruimtes voor gemeenschappelijke activiteiten en dagelijkse interacties, terwijl de bovenverdiepingen zijn ingericht als woon- en studieruimtes. Het ontwerp maakt gebruik van strategische bouwkundige ingrepen, zoals het creëren van inhammen en het variëren van ramen, om een gevoel van geborgenheid te waarborgen.

De materialiteit van het gebouw is zorgvuldig gekozen om een veilige en comfortabele omgeving te bieden. Matte gietvloeren met rubber absorberen geluid en voorkomen visuele reflecties, terwijl de muren een lichte textuur hebben voor tactiele oriëntatie. De gevel van baksteen sluit aan bij de bestaande architectuur in de omgeving, zoals de Lourdeskerk en de Theresiaschool, waardoor het ontwerp zowel visueel als sociaal geïntegreerd is in de buurt. Dit project beoogt een inclusieve en stimulerende woonomgeving te creëren die de sociale cohesie in de buurt versterkt.

Praktisch

Bureau Europa is tijdens het najaarsprogramma The Grand Tour geopend van woensdag t/m zondag, 12:00-17:00 uur. In het weekend op afspraak (info@bureau-europa.nl) en tijdens evenementen (zie agenda).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.