Op het oude landgoed Ruwiel ontwikkelde Studio Vincent Architecture een villa met uitzicht op een Natura 2000-gebied vol fruitbomen rondom de oude waterweg de ‘Aa’. Een van de meest opvallende kenmerken van het gebouw is het asymmetrische dak, dat de principes hanteert van oude schuren in het omliggende gebied. Het dak van de oude schuren steekt uit en biedt met zijn ruime vrije hoogte ruimte voor werken, laden en lossen. In het geval van Villa Ruwiel vormt het dak een grote luifel die beschutting biedt bij de entree en de terrassen. Daarbij maakt het visueel en ruimtelijk een verbinding met het omliggende landschap.
De woning telt twee bouwlagen en is als open plattegrond ontwikkeld. Voor het exterieur van het gebouw gebruikte de architect elementen van oude boerderijen en schuren die veelal functioneel zijn bedoeld. Het onderste gedeelte van de gevel is uitgevoerd in baksteen en biedt bescherming tegen het landschap en water. De rest is bekleed met horizontale planken van verduurzaamd Frakéhout. Klassieke details, zoals de zichtbare dakgoten, dienen zowel een esthetisch als functioneel doel. De grote schuiframen op de begane grond aan de westzijde geven panoramische uitzichten en laten veel natuurlijk licht binnen. Samen verwijzen ze naar de praktische benadering van de oude schuren die inmiddels jong erfgoed zijn.
De tuin is, evenals het interieur, opgebouwd uit elementen met hogere begroeiing en fruitbomen. Door de compositie hiervan is deze niet alleen een verlengde van de leefruimte, maar gaat deze ook een dialoog aan met de vrijstaande bomen langs de Aa en het open karakter van het omliggende landschap.
Interieur
De belangrijkste woonruimtes – zoals de open keuken, eetkamer en woonkamer – bevinden zich op de begane grond. In het verlengde van deze woonruimtes liggen de entree en hoofdslaapkamer met en-suite badkamer. De deels dubbelhoge ruimte gaat een verbinding aan met de eerste verdieping waar zich een gastenkamer en de kantoorruimte met archiefkasten bevindt. De lange zichtlijnen verbinden de ruimtes intern met de vergezichten over het omliggende landschap.
Energieneutraal
Ontworpen met oog voor energie-efficiëntie is het huis volledig energieneutraal. Het grote overstek zorgt voor schaduw in de zomer maar laat direct zonlicht toe in de winter. Hiermee draagt het gebouw op natuurlijke wijze bij aan een comfortabele temperatuurhuishouding. De installatie van 18 PV-panelen op het bijgebouw houdt het dak schoon en voorziet ruim in de nodige energievraag.
Foto’s: MWA Hart Nibbrig
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.