Amsterdam krijgt een verticale stad in het nieuwe Bajes Kwartier. Binnen het stedenbouwkundig plan van OMA maakt Moke Architecten er een gebouw van bijna 100 meter lang en 12 verdiepingen hoog: De Toekomst. Dit gebouw herbergt maar liefst 280 studentenwoningen en 200 short-staykamers van Hotel Jansen. Kenmerkend zijn de levendige betonnen gevel en een dynamisch reliëf van huiskamers en terrassen. Studenten, toeristen en buurtbewoners ontmoeten elkaar in de collectieve plint en het parkje met uitzicht op het Bajeswater.
De Toekomst vormt onderdeel van het Learning District, waar alles draait om kennis, educatie en inspiratie. De bewoners zijn studenten en ook de short-staykamers zijn bedoeld voor bezoekers uit binnen- en buitenland die tijdelijk in Amsterdam wonen voor onderzoek, een stage of congres. Veelal jonge mensen dus, die willen leren, maar ook behoefte hebben aan contact.
Gemeenschappelijke ruimtes
Het gebouw is dan ook ontworpen om ontmoetingen makkelijk te maken. Zo bieden de korte gangen naar de woningen ook toegang tot gemeenschappelijke huiskamers, keukens met lange eettafels en gezellige tuinen waar bewoners elkaar vanzelf tegenkomen. De wasbar is zowel onder studenten als hotelgasten in trek. Buurtgenoten en scholieren zijn welkom in de huiskamers en buitenruimtes, en bijvoorbeeld in het café-restaurant van het hotel, de studieruimte en de buurtsuper beneden.
Verticale stad
Het resultaat is een stad in het klein, groot in opzet, maar met oog voor de menselijke maat. Dat weerspiegelt zich in de gevel, die oogt als een beweeglijke verticale stad. De verspringende kaders, verschillende soorten stenen en glas en deels gezuurde en gezandstraalde vlakken breken het geheel op in kleine buurten. En verenigen zo het kleinschalige en collectieve dat het gebouw kenmerkt.
Circulair
Het verleden van het terrein is ver te zoeken: De Toekomst is open, licht en uitnodigend. Wel zijn materialen van de voormalige gevangenis hergebruikt. Zo doen de tralies dienst als klimplantrekken en zijn de boekenplanken in Hotel Jansen gemaakt van reststukken van de bedden. Want behalve bruisend is het gebouw ook nog eens heel duurzaam en in hoge mate circulair.
Foto’s: Thijs Wolzak – Moke Architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.