Moet er tijdens een grote verbouwing een draagmuur verwijderd worden? Dan is de bewoner in eigenlijk alle gevallen vergunningsplichtig. Toch zien specialisten, zoals de mensen van ConstructieShop.nl, nog al te vaak dat deze vergunning niet of te laat wordt aangevraagd. Daardoor is er plotseling enorme haast om een constructieberekening uit te laten voeren en loopt de verbouwing vrijwel zeker vertraging op. Doodzonde! Dit is namelijk helemaal niet nodig. Een goede voorbereiding is al het halve werk. Weet de bewoner dus nu al dat er een draagmuur verwijderd gaat worden? Laat hen dan direct een vergunning aanvragen of neem deze taak als aannemer alvast op je. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo belangrijk is.
Wat gebeurt er als je geen vergunning aanvraagt?
Veel klanten geloven dat het verwijderen van een draagmuur vergunningsvrij is als dit intern wordt gedaan. Bijvoorbeeld bij het doorbreken van een muur in huis om van twee kamers één grote kamer te maken. Niets is echter minder waar. In het Bouwbesluit staat aangegeven dat je bij het verwijderen van een draagmuur altijd vergunningsplichtig bent. Ook als dit intern wordt gedaan.
Zal de klant ondanks deze kennis geen vergunning aanvragen? Dan is de klant niet verzekerd. Veel bouwbedrijven geven tegenwoordig echter tegenstrijdige adviezen. Hierdoor geloven klanten werkelijk dat een vergunningsaanvraag niet noodzakelijk is. Het gevolg is dat zij vroeg of laat een boete kunnen krijgen. In sommige gevallen wordt tijdens de bouw al een bouwstop opgelegd. Zodra je op een later moment uiteindelijk de verwijdering van deze muur moet verklaren, levert dit nog meer extra kosten op. Dan moet de klant deze alsnog legaliseren. Met alle gevolgen van dien. Zonde, want zo creëert men een veel hogere kostenpost dan noodzakelijk is.
Wat heeft men nodig voor het doen van een vergunningsaanvraag?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe completer de aanvraag, hoe sneller deze in behandeling kan worden genomen. Daarom is het verstandig om de klant van tevoren in te lichten. Zo weten ze precies wat ze in moeten leveren om de vergunningsaanvraag in werking te stellen.
Het Bouwbesluit stelt drie belangrijke eisen aan een vergunningsaanvraag. In de eerste plaats zijn de bouwtekeningen van de woning nodig. Deze kunnen eventueel bij het Kadaster worden opgevraagd. Daarnaast heb je een constructieberekening en een constructietekening van de gewenste situatie nodig. Aan de hand van die informatie kan worden bepaald of de verbouwing veilig kan worden uitgevoerd en geen gevolgen heeft voor de stabiliteit van de woning.
De kosten van een constructieberekening variëren per situatie. Meestal liggen deze tussen de 250 en 500 euro. Houd er rekening mee dat het doen van een aanvraag veel tijd in beslag neemt. Meestal gaat er wel een week of 8 overheen alvorens de vergunning kan worden toegekend. Vraag de vergunning dan ook zo vroeg mogelijk aan, zodat de verbouwing geen onnodige vertraging op zal lopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.