Architectuurfoto’s in Watersnoodmuseum

Architectuurfoto’s in Watersnoodmuseum

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 07-09-2011

In het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk is tot en met 2 november de expositie ‘Usefull Places, Het onbelichte belicht’ te zien van de Dutch Architectural Photographers, kortweg DAPh. Acht architectuurfotografen geven met hun foto’s een indruk van onverwacht (her)gebruik van ruimtes, waaronder de caissons van het Watersnoodmuseum. Zowel de expositie als het museum zelf maken een bezoek voor architecten interessant.

Usefull places

Het woord Usefull uit de titel van de expositie refereert aan de veelzijdige gebruiksmogelijkheden van locaties. Op deze expositie brengen de architectuurfotografen van DAPh onbedoeld ruimtegebruik in kaart. Plekken die ooit met een bepaald doel ontworpen zijn, maar door omstandigheden uiteindelijk anders gebruikt worden. Een voetgangerspassage werd een expositieruimte, een Greyhoundbus een mobiele vergaderruimte en vier Phoenix-caissons, gebouwd als landingshaven voor de geallieerden in Normandië, werden in 1953 gebruikt om het laatste gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten en uiteindelijk ingericht als (watersnood)museum. Elke fotograaf geeft een eigen invulling aan het overkoepelende thema, waardoor ‘Usefull Places’ een zeer divers beeld van hergebruik in Nederland biedt.

De exposerende fotografen zijn: Thea van den Heuvel, Rien Lous, Jan Paul Mioulet, Hennie Raaymakers, Henk Schuurmans, Ronald Tilleman, Jan de Vries en Imre Csàny. Voor deze expositie heeft DAPh als gast uitgenodigd de Zeeuwse ontwerper Arco Herrebout; hij presenteert een project met als basis landschappelijk ingepaste recreatie. Een van de hoogtepunten van de expositie is het tweeluik Secrets of (the) building van Thea van den Heuvel, die op een verstilde en poëtische manier inzoomt op gebouwfragmenten, met fraaie lijnencomposities.

Indrukwekkend museum

De expositie is te zien in het Watersnoodmuseum in Ouwekerk (Schouwen-Duiveland), zelf een sprekend voorbeeld van onverwacht (her)gebruik van ruimtes. De Phoenixcaissons, gebouwd in Engeland voor de landing in Normandië en werden na de Watersnoodsramp eind 1953 ingezet om het gat in de dijk bij Ouwekerk te dichten en zijn nu in gebruik als museum. Het is een indrukwekkende plek, een perfecte locatie om te herinneren, te leren van het verleden én vooruit te kijken naar de toekomst. De expositie leidt bezoekers door de vier caissons. De verhaallijn begint in de fatale nacht van 1 februari 1953 en voert via het multimediale monument 1835+1 (ontworpen door Koert Davidse) en de wederopbouw naar de toekomst van Nederland als waterland.

De eerste caisson met de entree is al sinds 2001 in gebruik als museum. De drie overige caissons, die met zand waren gevuld, zijn in 2008-2009 verbouwd onder leiding van Nellie van den Boorn en Frans Koch van Koch advies/Allant Architecten. De architecten hielden het exterieur en interieur van de caissons zoveel mogelijk intact. De half in het dijklichaam verzonken caissons zijn met elkaar verbonden met twee ondergrondse gangen en een bovengrondse glazen gang. In de caissons voert een lange looproute van houten gangen en bruggen langs vrijstaande paviljoens. Voor de inrichting van het museum werd Podium, bureau voor educatieve communicatie uit Utrecht, ingeschakeld. De expositie Usefull Places is te zien in caisson 3.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 2 november 2011. Openingstijden van het museum zijn dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot en met 17.00 uur.

Zaterdag 10 september 2011, Open Monumentendag: lezing door architect Nellie van den Boorn over de verbouwing van caissons tot museum om 12.00, 13.30 en 15.00 uur in de ontvangstruimte van het Watersnoodmuseum.

Het Watersnoodmuseum
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwekerk
tel. 0111 644382

Bekijk hier het filmpje

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.