Duurzaam zitten

Nieuws

Duurzaam zitten

Door: maurice | 07-12-2011

Een plastic stoel – dat kan niet meer. Wat ooit het materiaal van de toekomst was, staat inmiddels synoniem voor smeltende poolkappen. Daarbij, binnen een generatie zal de olievoorraad zijn uitgeput, en zonder olie geen plastic.

Terwijl plastic amper een halve eeuw geleden nog werd bejubeld als het materiaal van de toekomst. Het is namelijk goedkoop, licht, onderhoudsarm en eenvoudig te verwerken. Het valt nog steeds niet mee om een duurzame stoel te vinden die functioneel, mooi, onverslijtbaar en ook nog eens betaalbaar is. Zie je het voor je: een lobby op een luchthaven of de wachtkamer in een ziekenhuis waar iedereen zit op een sloophoutstoeltje van Piet Hein Eek. Niet voor niets dat dit verantwoorde recycle-design voorbehouden blijft aan de culturele voorhoede.

Rotatiegiettechniek

Geen wonder dat er zucht van opluchting is geuit bij de lancering van de Myto van de Duitse ontwerpers Konstantin Grcic door het Italiaanse designlabel Plank. Niet langer is duurzaam synoniem voor sloophout of exotisch derdewereld-design. Deze slijtvaste en lichtgewicht designstoel is geproduceerd met de rotatiegiettechniek, die voor het eerst werd gebruikt voor de Panton Chair en sindsdien wordt ingezet voor massaproductie (de Myto kost nog geen 200 euro). Het aerodynamische ontwerp was geïnspireerd op de befaamde achterpootloze stoel van Marcel Breuer uit de jaren twintig. Kortom, niets nieuws onder de zon. Behalve dan dat de Myto is vervaardigd van een nieuwe biologisch-afbreekbare kunststof die werd ontwikkeld door het Duitse chemieconcern BasF.

Duurzaam stoeltje

De ontwikkelingen in biologisch-afbreekbare kunststoffen gaan inmiddels razendsnel. Zelfs Philippe ‘mister plastic’ Starck profileerde zich dit voorjaar op de befaamde meubelbeurs in Milaan met Zartan, een duurzaam stoeltje met een zitkuipje van houtresten vermengt met een milieuvriendelijk composiet. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als plastic en leent zich uitstekend voor massaproductie. Het stoeltje Zartan wordt nota bene vervaardigd door Magis, de Italiaanse designreus die niet bekend staat om zijn milieuvriendelijkheid. Potentiële kopers moeten nog even geduld hebben: de Zartan is pas vanaf 2012 leverbaar.

Lees meer over deze stoelen in ArchitectuurNL 8. Vraag hier een proefnummer aan.

Aisslinger

Zartan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.