Licht, lucht en ruimte te huur in Den Haag

Licht, lucht en ruimte te huur in Den Haag

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 14-02-2012

Vliegveld Ypenburg is net als de beroemde Van Nelle Fabriek, een schoolvoorbeeld van Het Nieuwe Bouwen; een bouwstijl die licht, lucht en ruimte bracht in de architectuur. Op 1 maart 2012 wordt gestart met de restauratie van het Stationsgebouw en het gebouw van de Nationale Luchtvaartschool.

De grootste klus betreft het herstel van de kenmerkende kozijnen zodat de heldere lijnen en transparantie van het gebouw weer zichtbaar worden. Zo worden de aluminium kozijnen naar het oorspronkelijke ontwerp vervangen door stalen stoeltjesprofielkozijnen. Ook de raamopeningen die in de jaren ‘70 zijn dichtgemetseld worden in ere hersteld.

Het interieur is ruim en licht, met split levels, mooie trappenhuizen en panoramisch zicht op de tuin; ideaal voor een kinderdagverblijf, showroom of een horecagelegenheid. De gemeentes Den Haag en Pijnacker-Nootdorp hebben zich bijzonder ingespannen voor het behoud van de monumenten en BOEi probeert daarom functies te realiseren die publiekstoegankelijk zijn. Daarbij spelen de behoeften van de nabijgelegen nieuwe woonwijk Ypenburg ook zeker een rol.

Wie geïnteresseerd is om deze locatie opnieuw in gebruik te nemen kan contact opnemen met projectmanager Jelle Elmendorp 06 106 314 44 of j.elmendorp@boei.nl

Beschrijving van de gebouwen

De gebouwen zijn in concave vorm opgesteld rond het toenmalige grasveld. Hieronder volgt per gebouw een beschrijving:

Luchthavengebouw (1936)
Architecten: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt met medewerking van M. Zwanenburg. Het interieur werd ontworpen door J.F. Semeij. Stijl: het Nieuwe Bouwen.
Indeling: In de Noordvleugel huisde de Aeroclub met een aantal clublokalen en een eetzaal. De Zuidvleugel was bestemd voor het publieke restaurant met serre en keuken en heeft bovenop een verkeerstoren. In het centrale deel vond men de reizigershal met KLM-balie, een kaartenkamer, de radiodienst, de postkamer, de douane en kleedruimten (!) voor de Aeroclub.

Nationale Luchtvaartschool (1939)
Architect: H.F. Mertens. Stijl: het Nieuwe Bouwen

Dit was de hoofdzetel van de NLS in 1939. Het gebouw heeft een licht geknikt luifeldak. In de oostgevel bevindt zich een herdenkingssteen van de toenmalige Minister van Defensie. In de zuidvleugel bevonden zich de entree, de kantoren van de chef-vliegdienst, de instructeurs en de administratie. De verdieping was bestemd voor slaapzalen en de wasgelegenheid.

Directeurswoning (1937)
Architect: M. Zwanenburg. Stijl: het Nieuwe Bouwen

De woning doet kubistisch aan. Bijzonder is het overluifelde terras aan de Zuidoostzijde. Het ronde raam aan de voorzijde bevatte vroeger een glas-in-lood decoratie. Binnen bevindt zich een keuken, een twee woonkamers en een open haard en op de verdieping diverse vertrekken.

Scoutinggroep Van Weerden Poelman en Stichting Rijswijkse Kinderopvang zijn na grondige restauratie van de woning en nieuwbouw de huidige gebruikers van het gebouw met de opvallende rood-wit gestreepte aanbouw. (Scala architecten, zie ArchitectuurNL #05 2007).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.