De Kamermaker is een verplaatsbaar paviljoen met een geïntegreerde 3D printmachine waarmee ontwerpers en publiek tijdelijke (en op den duur permanente) interieurs kunnen printen in het publieke domein.
De Kamermaker biedt ontwerpers en publiek de mogelijkheid om samen de publieke ruimte in te richten, door unieke stedelijke interieurs te ontwerpen die passen bij de eigen lokale omgeving. Het idee en ontwerp is van DUS architects. Op 16 september wordt de officiële opening verricht door wethouder Carolien Gehrels, gevolgd door 3D printworkshops in de Tolhuistuin/Open Coop, Tolhuisweg 2, 1031 CL Amsterdam
De Kamermaker bestaat uit een container die op zijn kant is gezet, zodat er ruim 3 meter hoge prints gemaakt kunnen worden. De container wordt bekleed met geperforeerde roestvast stalen panelen, in de perforaties worden 3d geprinte windturbines bevestigd.
3D-droom: een opgeschaalde Ultimaker
Gefascineerd door de nieuwe mogelijkheden van 3D ontwerp- en printtechnieken, benaderde DUS architects in het najaar van 2011 Ultimaking Ltd met de vraag hen te helpen bij het bouwen van een 3D print-paviljoen. Ultimaking is een Nederlands bedrijf, dat wereldwijd een van de grootste leveranciers is van Do-It-Yourself, open source 3D printers. Al snel werd besloten om het KamerMaker ontwerp te baseren op de Ultimaker. Deze machine kan kleine 3D-objecten printen van PLA (biologisch afbreekbaar plastic). Alleen de grootte van de KamerMaker verschilt: Die kan gehele interieurs 3D printen, met een afmeting van 2.2 tot 2.2 bij 3.5. Oftewel: De KamerMaker is een paviljoen, dat nieuwe kleine paviljoens produceert!
Een baanbrekend idee moet je gewoon doen
Naast Ultimaking besloten ook Amsterdams bouwbedrijf Fiction Factory en 3D-print expert Joris van Tubergen (creatief directeur Protospace / Fablab Utrecht) belangeloos mee te doen. Het project werd bewaarheid toen stichting DOEN besloot het project te kickstarten, waarna ook het Stimuleringsfonds voor Architectuur aansloot. Nina Tellegen, algemeen directeur Stichting DOEN: “Stichting DOEN ondersteunt de KamerMaker met een bijdrage van de BankGiro Loterij omdat het ontwerpers en publiek de mogelijkheid biedt om unieke creatieve stedelijke interieurs te ontwerpen en te printen die passen bij de eigen lokale omgeving. Mensen krijgen zo zeggenschap en ideeën over hun eigen omgeving. Als basisgrondstof voor de printer gaan de architecten gerecycled plastic gebruiken. Dat is nog eens duurzaam ook.”
3D-geprint grachtenpand
Op 16 September wordt met een druk op de knop de eerste testprint gestart. Er zullen dus nog niet direct gehele kamers uit de printer komen. Maar dit is bewust. Hans Vermeulen van DUS: “Het is learning by doing. De KamerMaker is vooral ook een discussie-maker. We werken open source, het is als architectonisch beta-testen: omstanders geven input en kennis en daardoor verbetert de techniek weer”. Streven is om een nieuw 3D ambacht te introduceren, met aandacht voor unieke ontwerpen en details, zoals bij de Amsterdamse School en grachtenpanden. De KamerMaker biedt een lokaal alternatief tegen massaproductie. Internationaal kan de KamerMaker worden ingezet bij rampen en tijdelijke evenementen. In sloppenwijken kan uit afval bouwmateriaal worden gewonnen waarmee kan worden geprint. Op de korte termijn hebben de architecten van DUS twee doelen: dat bewoners uit Amsterdam binnenkort hun plastic kunnen inleveren waarna het wordt hergebruikt voor nieuwe 3D-prints. Voor 2013 is het doel het eerste geprinte grachtenpand te bouwen in Amsterdam Noord.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.