Bouwen, vouwen, en beeldhouwen met papier en karton. Op de Papier Biënnale 2012 komt het allemaal aan de orde. De eerste expositie in de nieuwbouw van Museum Rijswijk , een ontwerp van architect Olivier Graven van architectenbureau Braaksma & Roos laat zien hoezeer de grote veelzijdigheid van papier en karton kunstenaars inspireert!
Zuilen van karton, zo gedetailleerd dat je niet weet wat je ziet. Op de computer ontworpen en uitgesneden in honderden platen dun karton. Met zijn digitale architectuur begeeft Michael Hansmeyer zich op de grens van kunst en wetenschap.
Als een fata morgana zweeft een metropool in de ruimte. Geometrisch en gelijkend op de circuits van een computer. Ontmenselijkt. De architectonische sculpturen in dun karton van Katsumi Hayakawa symboliseren de eenzaamheid van de mens in de moderne stad.
Origami met een sculpturale zeggingskracht is te zien bij het werk van de volgende twee kunstenaars. Een technische achtergrond en een passie voor papier komen samen in de geometrische vouwsels van Eric Gjerde. In zijn nieuwste werk experimenteert hij met papier, dat wordt gemaakt door bacteriën. Daar tegenover staan de vrije vouwsels van Georgia Gremouti, die al groeiend als kristallen lijken te ontstaan.
Het gevoel van de blues verbeeld in papier en karton. Peter Bes maakt levensgrote figuren: groepen blues- en soulzangers, emigranten en seizoenarbeiders. Melancholiek en groots staan zij vereeuwigd als in een verstilde film. Jarenlang bouwt Frits Achten aan zijn sculpturen van papier-maché. Zij ontstaan langzaam als het nest van de papierwesp of het omhulsel van het koraaldiertje en ontwikkelen zich tot organische vormen met sensuele curven en holtes.
Sculpturen van sterk uitvergrote onderdelen van pistolen en machinegeweren gemaakt van papier-maché van kranten, dé overbrengers van nieuws over geweld. In een cultuurkritische beeldtaal laat Jacqueline Overberg de hechte relatie zien tussen schoonheid en geweld.
Op een afstand lijken de monumentale werken van Johnny Beerens op realistische schilderingen van een stukje uitvergroot landschap. Maar van dichtbij worden het driedimensionale landschappen, laagreliëfs van papier, ontstaan door het uitgieten van natte pulp over natuurlijke materialen zoals kiezelstenen, schelpen of takjes en pas daarna beschilderd.
Een stroom van honderden boeken die naderhand bevroren is, zo oogt een installatie van Alicia Martin. Buiten, in weer en wind, op een plaats waar anders nooit boeken te zien zijn. Als ‘sculpturen van letters’, ‘typografische mobiles’ of ‘visuele gedichten’ worden de installaties van Ebon Heath omschreven. Hij haalt letters uit hun tweedimensionale vlak en hangt ze op in wervelende vormen in de ruimte. Jérôme Corgier en zijn medewerkers van Atelier Pariri maken eveneens sculpturen van letters. Zij onderzoeken in hoeverre letters als zelfstandige tekens kunnen bestaan. Als een ware boekchirurg werkt Ros Rixon. Met een scalpel snijdt ze de zinnen de letterlijk en figuurlijk uit hun verband en vormt ze tot objecten waar de nog leesbare zinnen een nieuw leven krijgen. Peter Collingridge maakte met zijn studio een humoristische film waarin boeken de hoofdrol spelen. Duizenden boeken werden gebruikt om deze animatiefilm tot stand te brengen. In beide musea is werk te zien van het Combat Paper Project, een samenwerkingsverband van Amerikaanse oorlogsveteranen om hun oorlogservaringen te verwerken. Het papier waarop zijn hun kunstwerken drukken, is gemaakt is van gebruikte legeruniformen.
Museum Rijswijk:
Tentoonstelling van 4 september tot en met 25 november 2012
Museum Meermanno in Den Haag:
1 september tot en met 25 november 2012
Beide musea zijn open van dinsdag tot en met zondag van 12-17 uur
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.