Op zondag 14 april vindt in het kader van de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam een flashmob plaats. De performance is getiteld ‘Op handen gedragen’. Het idee is van kunstenaar Job Koelewijn en onderdeel van de percentageregeling beeldend kunst, in opdracht van de Rijksgebouwendienst. 720 Amsterdamse scholieren doen mee aan de flashmob.
Voor de performance worden fragmenten van vier meesterwerken uit het Rijksmuseum vergroot en in 800 vlakken verdeeld. De gekozen fragmenten tonen verschillende stadia van de liefde. De scholieren draaien in een wervelende choreografie de borden boven hun hoofd waardoor steeds een nieuwe afbeelding zichtbaar wordt. Elke scholier is in dit spel een onmisbaar pixel in het grote geheel.
Sinds de start van de verbouwing heeft een hele generatie het hoofdgebouw van het Rijksmuseum niet kunnen bezoeken. Doordat de jongeren deel uitmaken van het historische moment van de heropening en samen een `levend kunstwerk’ vormen, verbinden zij zich opnieuw met het Rijksmuseum. De performance duurt ongeveer 7 minuten en wordt twee keer uitgevoerd. Een film van het evenement wordt opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum.
Vanaf 2005 is in opdracht van de Rijksgebouwendienst en onder leiding van het atelier Rijksbouwmeester een reeks opdrachten verstrekt voor het vernieuwde Rijksmuseum. De kunstwerken reageren op de transformatie die het gebouw en de collectie tijdens de verbouwingsjaren onderging. Tijdens de bouwperiode kregen verschillende kunstenaars een opdracht o.a. Fiona Tan, Simon Starling, Wijnanda Deroo en Richard Wright.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.