Wandelen langs Haags-Indisch erfgoed

Wandelen langs Haags-Indisch erfgoed

Nieuws
Door: Petra Starink | 14-05-2013

Gemeente Den Haag heeft een stadskaart ontwikkeld waarmee u te voet en virtueel een wandeling kunt maken langs Haags-Indisch erfgoed. De stadskaart bestaat uit een traditionele plattegrond en een serie icoontjes, die met een smartphone ‘gelezen’ kunnen worden.

Grafisch ontwerpster Meta Menkveld ontwikkelde een nieuw product waarin code en beeld zijn gecombineerd tot een scanbare illustratie. Het scannen van de icoontjes geeft de lezer toegang tot meer informatie en (historisch) beeldmateriaal over de panden en wijken met een Indisch verleden. De icoontjes hebben een typisch Indisch karakter, zoals een Wajangpop, een Minangkabaus huis of een Indisch detail uit het betreffende pand.

De historische band tussen Den Haag en voormalig Nederlands-Indië, de ‘Gordel van Smaragd’, heeft veel sporen in het stadsbeeld achtergelaten. In 2010 begon de Gemeente Den Haag het project ‘Sporen van Smaragd’ om (gebouwd) Nederlands-Indisch erfgoed uit de periode 1853-1945 in kaart te brengen. Bij het inventariseren van relevante panden werd de hulp van het publiek ingeroepen via sociale media.

Uit de reacties werd duidelijk dat er veel belangstelling is voor een ‘Indische’ stadswandeling, waarmee men zelf Indische ‘sporen’ in de stad kan ontdekken. De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Den Haag heeft binnen haar reeks Haagse wandelkaarten nu ‘De Indische stad’ laten ontwikkelen. Grafisch vormgeefster Meta Menkveld en kunsthistorisch bureau Kroon & Wagtberg Hansen zijn verantwoordelijk voor de plattegronden.  Naast het centrum worden ook andere wijken als Segbroek, Haagse Hout en Scheveningen belicht.

In het kader van de ‘Sporen van Smaragd’ organiseert de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Den Haag op 31 mei een symposium over het onderwerp met medewerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als passende locatie is gekozen voor de Tong Tong Fair, het grootste Indische festival ter wereld, dat dit jaar voor de 55ste maal in Den Haag plaatsvindt. Het symposium is toegankelijk voor zowel architectuur- en erfgoedprofessionals, als studenten en alle andere geïnteresseerden in Indisch erfgoed. Het symposium wordt afgesloten met een panelgesprek over de toekomst van gedeeld erfgoed.

De stadskaart kost € 2,50 en is te koop bij de VVV en uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.