Op de scheepswerf de Volharding in Amsterdam worden 15 afgedankte woonboten
geplaatst. Zij krijgen een duurzame make over. De boten vormen het tijdelijke kantorenpark De Ceuvel, hiermee wordt een uniek stadslandbouwproject met kringloop en hergebruik van reststromen gerealiseerd.
Architecten space&matter en Marjolein Smeele van Smeelearchitecten en Delva Landscape Architects zijn de initiatiefnemers voor de herontwikkeling van de scheepswerf. Het duurzaamheidsadviesbureau Metabolic maakte het ontwerp. InnovatieNetwerk (onafhankelijk onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken) stak vanwege het ambitieuze karakter van het ontwerp geld in een haalbaarheidsstudie.
De boten worden eerst geïsoleerd en voorzien van een duurzaam warmtesysteem en groene daken. Straks zijn de boten zelfvoorzienend in warmte en elektriciteit en wordt ook het eigen afvalwater (van keuken, toilet en badkamer) gezuiverd en voedingsstoffen uit de afvalstromen weer ingezet voor voedselproductie. De vervuilde grond van de voormalige scheepswerf De Volharding waarop de boten geplaatst worden, zal door speciale bodemzuiverende planten als olifantsgras over tien jaar schoner zijn dan nu.
De verwachting is dat De Ceuvel een aantrekkelijke omgeving kan zijn voor bedrijven die duurzame, nieuwe technologieën willen uittesten. Metabolic werkt hiervoor al samen met Waternet.
De duurzame verbouwing van de woonboten, waarvoor de groep ondersteuning krijgt van vrijwilligers, is zichtbaar aan de rand van het NDSM terrein in Amsterdam-Noord van mei t/m september 2013.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.