MVSA en Van Stigt ontwerpen Bibliotheek Binnenstad UvA

MVSA en Van Stigt ontwerpen Bibliotheek Binnenstad UvA

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 04-07-2013

MVSA Architects & Architectenbureau J. Van Stigt krijgen gezamenlijk de opdracht om de nieuwe universiteitsbibliotheek Binnenstad voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) te ontwerpen. Zij gaan een architectonisch ontwerp maken voor het nieuwe studiecentrum annex bibliotheek op het Binnengasthuisterrein in het centrum van Amsterdam.

Stadsdeel Centrum, Bureau Monumenten en Archeologie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de UvA bereikten in 2012 overeenstemming over het structuurontwerp van Bierman Henket architecten voor het nieuwe studiecentrum annex bibliotheek. De nieuwe universiteitsbibliotheek wordt het hart – de centrale ontmoetingsplek – van de Faculteit der Geesteswetenschappen, die op en rond het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort geclusterd gaat worden.

Eigenheid en monumentale waarde
De selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere Bureau Monumenten en Archeologie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de UvA, stelt dat de visie van MVSA en Van Stigt het beste inspeelt op de wensen van studenten en wetenschappers. ‘Het voorstel getuigt van een creatieve manier van denken met respect voor de eigenheid en monumentale waarde van de gebouwen’, aldus de commissie. Architecten Roberto Meyer van MVSA Architects, in 1984 opgericht als Meyer en Van Schooten Architecten, en André van Stigt van Architectenbureau J. Van Stigt werken hun visie komende maanden verder uit naar een architectonisch ontwerp. De ambitie is een bibliotheek die de UvA een herkenbaar gezicht in de oude binnenstad geeft.
Beide bureaus hebben eerder aan het Conservatoriumhotel in Amsterdam samengewerkt. Daarbij was het ontwerp van de nieuwbouw door MVSA en de herbestemming en restauratie van de oudbouw door bureau van Stigt gedaan.

Ruimte voor ontmoeting
De nieuwe universiteitsbibliotheek krijgt een publieksfunctie waar onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten. Zo biedt het gebouw toegang tot de open toegankelijke collectie voor de geesteswetenschappen en zullen er voor een breed publiek lezingen, discussies en presentaties gehouden worden. Daarnaast komen er zo’n 1000 studieplaatsen met hoogstaande ICT-voorzieningen.

De stad
De stad Amsterdam is voor de UvA een vanzelfsprekende en ideale omgeving. De huisvesting, op vele afzonderlijke locaties, zorgt echter voor te veel versnippering. Bovendien zijn veel panden in de loop der jaren minder geschikt geworden voor hedendaags wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. De UvA werkt daarom aan het concentreren van de huisvesting in een beperkt aantal gebieden in Amsterdam: Science Park Amsterdam (bètafaculteit), Roeterseiland (gammadisciplines), Binnenstad (Geesteswetenschappen) en Amsterdam-Zuidoost (AMC). Door het bij elkaar brengen van voorzieningen en wetenschappers uit verschillende disciplines wordt de samenwerking gestimuleerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.