Het is nog steeds vakantietijd en daarom geven diverse ArchitectuurNL-redacteuren de komende weken hier hun vakantietips. Deze keer tips van webredacteur Marloes Leijzer.
Deze zomer blijven we in dicht bij huis, een stukje over de grens!
Landschaftspark Duisburg-Nord, Duitsland
Het Ruhrgebied heeft altijd tot mijn verbeelding gesproken, maar na het bezoek aan het Landschaftspark in Duisburg, een voormalig ijzergieterijcomplex dat heringericht werd door landschapdsarchitect Peter Latz, ben ik echt verknocht geraakt aan deze Duitse streek. De hele IndustrieKultur route door de streek is de moeite waard, maar in het bijzonder heeft Hochofen 5 bij nacht mij betoverd.
Deze hoogoven, pas in 1985 stilgelegd, is vrij begaanbaar, gratis en zonder gids. Via een -deels later aangelegd -trappenstelsel kun je helemaal naar boven. Plan je bezoek tegen de schemering, want niemand minder dan Jonathan Park, vooral bekend van de lichtshows van onder andere Pink Floyd,verzorgde het lichtdesign van het industriële complex. Bovendien geeft het beklimmen van de hoogoven in het donker een extra dimensie.
Het uitzicht op het dak is fenomenaal; je kijkt uit over een wijds uitgestrekt industrieel park dat volop in gebruik is. Als je goed oplet, zie je zelfs de vlammen oplichten in de moderne hoogovens wanneer er kalk, kolen of ijzererts in de oven gestort wordt.
De rest van het terrein is ook echt ontzagwekkend. De opslag van kolen en erts wordt nu gebruikt als klimwand en in de gasopslagtank kun je duiken.
Ga voor een complete beleving eten in het omgebouwde transformatorhuis van het park en logeer in het Duisburgse Ferrotel met industriële uitstraling. En pak de volgende dag even een rondje Innenhafen mee. Meer foto’s onderaan dit artikel.
Nieuwbouw Europese Centrale Bank, Frankfurt an Main, Duitsland
In bankenmetropool Frankfurt am Main verrijst aan de oever van de Main het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB). Het complex wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige Großmarkthalle, die tussen 1926 en 1928 naar een ontwerp van de Duitse architect Martin Elsaesser is gebouwd.
De markthallen worden ingrijpend gerestaureerd en daartussenin wordt een dubbele toren opgetrokken: twee torens die door een doorzichtig atrium met elkaar worden verbonden. De toren is door het Weense architectenbureau COOP HIMMELB(L)AU ontworpen als één massale glasstructuur.
Het terrein om de immense bouwplaats is een interessante wandelroute; het gebouw is van alle kanten te bekijken en op het hekwerk is kleurrijke documentatie van verleden tot de toekomst te zien.
Met een hoogte van 185 meter en het kenmerkende silhouet wordt de nieuwe ECB een nieuw element in de skyline van ‘Mainhattan’, zoals de stad ook wel liefkozend genoemd wordt. In deze stad, die als één van de weinige steden in Europa gedomineerd wordt door wolkenkrabbers, is nog veel meer te zien.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.