De acht Parkstadgemeenten en de provincie Limburg investeren 45 miljoen euro in economische, sociale en culturele projecten die de regio nieuwe impulsen moeten geven. Ze doen dat in de vorm van een Internationale Bauausstellung (IBA). Deze van oorsprong Duitse aanpak is een werkwijze om gedurende een langere periode tot grootschalige gebiedstransformatie te komen. Parkstad is de eerste echte IBA in Nederland en duurt tot en met 2020. Bestuurders van de Parkstadgemeenten en van Provincie Limburg, tekenden 28 oktober de Samenwerkingsovereenkomst. IBA Parkstad presenteert zich in de eerste helft van 2014 aan het publiek met een startmanifestatie, waarop ook de eerste open oproep voor projecten wordt gedaan.
Flexibele Stad, RecycleStad en EnergieStad
IBA Parkstad bestaat uit een reeks spraakmakende fysiek-ruimtelijke projecten. Met deze projecten werkt IBA Parkstad aan herstructurering en economische structuurversterking. Dit gebeurt vanuit thema’s die bij Parkstad passen: Flexibele Stad, RecycleStad en EnergieStad. Het beschikbare geld wordt ingezet om bestaande projecten nog sterker te maken en de uitvoering van vernieuwende projecten te stimuleren. De gerealiseerde projecten worden in 2020 getoond in een internationale slottentoonstelling. Kenmerkend voor IBA is de ‘open innovatie’. Ondernemers, overheden, maatschappelijke instellingen én (wijk)bewoners: iedereen kan kleine of grote IBA-projecten inzenden die de verbouwing van Parkstad slimmer maken, versnellen of zichtbaarder maken.
IBA als model voor duurzame gebiedsontwikkeling
Alex Letteboer van Atelier PRO heeft voor zijn afstuderen aan de Master City Developer-opleiding onderzoek gedaan naar duurzame gebiedsontwikkeling. Hij concludeert dat duurzame gebiedsontwikkeling gebaat is bij een event-achtige aanpak zoals bij een Internationale Bauausstellung. In het kielzog van Internationale Bauausstellungen in Duitsland, bijvoorbeeld in het Ruhrgebied en in Dessau, zijn procesinnovaties ontstaan om eindgebruikers, bewoners en andere stakeholders als bedrijven en maatschappelijke organisaties meer bij gebiedsontwikkeling te betrekken. IBA’s hebben een andere scope, benadering en effect dan bijvoorbeeld meer gangbare event-driven city-marketingstrategieën en ontwikkelingen zoals flagship developments of grote sportevenementen. In de huidige trend van gebiedsontwikkeling van ‘onderop’ zouden IBA’s als model kunnen dienen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.