Ikea Hotel Delft

Ikea Hotel Delft

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2009

Projectgegevens

ProjectarchitectenGert Jan Knevel, John van de Weg en Tomas Grip
ProjectteamJeroen Makkink en Jesse Lavalaye
OpdrachtgeverInter IKEA Systems Holding, Delft
Hoofdaannemer Strabag Bouw en Ontwikkeling, Vlaardingen
Adviseur constructieBartels Ingenieursbureau, Utrecht
Adviseurs installatiesImtech Projects, Den Haag; Imtech Utiliteit West, Capelle a/d IJssel; Halmos Adviseurs, Den Haag
Adviseur bouwkostenIOB Bouwkostenadvies, Dordrecht
Start bouwaugustus 2007
opleveringdecember 2008
Bruto vloeroppervlakte8.566 m2
Bruto inhoud34.044 m3
Bouwsom€ 9.700.000 excl. installaties (€ 4.900.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier houten gevelbekledingStiho, Utrecht
TekstAnka van Voorthuijsen
Foto'sLuuk Kramer, Lou Wolfs

In de lobby staan Nils-fauteuils. Hotelgasten zitten aan de bar op een Sebastian barkruk, ze slapen op Sultan-matrassen en in het atrium hangen Maskros hanglampen. HetWestcord hotel in Delft is van de begane grond tot de vijfde verdieping ingericht met Ikea-meubilair. Maar het hotel-restaurant serveert geen köttbullar.

Ook al staat de naam Westcord met logo in fors formaat op de gevel, in de volksmond heet dit het Ikea-hotel. De Zweedse meubelgigant is inderdaad eigenaar van het hotel, maar het wordt gerund door Westcord. De 140 kamers staan ook open voor toeristen en zakelijke gasten. Ikea zelf vult op jaarbasis ongeveer 25% van de hotelcapaciteit met naar schatting 15.000 overnachtingen voor 3000 trainees, die vanuit de hele wereld naar het Ikea-opleidingscentrum in Delft komen. Dat bevindt zich in de Ikea-vestiging op nog geen 100 meter van de Westcord, daar schuin tegenover. Tot voor kort had iemand er een dagtaak aan om alle trainees in verschillende (vaak kleine) hotels in Delft en omgeving te huisvesten, en moest er bovendien een pendelbusje rijden om alle Ikea-managers in opleiding heen en weer te brengen van hotel naar het opleidingscentrum. Een ‘eigen’ hotel direct naast de vestiging is voor Ikea dus praktischer en voor Westcord een goede stek, midden in de Randstad en pal naast één van drukste snelwegen van Nederland, de A13 tussen Rotterdam en Den Haag. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich bovendien bedrijven als TNO, Samsung, Exact en de Technische Universiteit: allemaal potentiële leveranciers van gasten voor het hotel.

Aangepast meubilair
‘Home furnishing’, de corebusiness van Ikea, is natuurlijk iets anders dan het leveren van meubilair voor zeer intensief gebruik in een hotel. Dus waren aanpassingen noodzakelijk: bekleding moest brandwerend en meer vlekbestendig worden gemaakt, er kwam een speciaal Ikea-hotelbed dat aan de Arbo-eisen voldeed: met zes pootjes, wielen en glijvoeten. En de afwijkende Ikea-maatvoering in beddengoed en matrassen werd bij dit bed overboord gezet om te kunnen voldoen aan de standaard hotelbed maten: 90 bij 210. Ikea heeft het ‘recht’ om twee keer per jaar het interieur te veranderen: daardoor blijft het hotel natuurlijk een actuele showroom en oogt het permanent up-to-date voor de gasten.
De Ikea-filosofie van bereikbaarheid en laagdrempeligheid (value for money) is ook doorgevoerd in de hotelorganisatie. Het personeel heeft niet één vaste stek, maar iedereen kan alles: van het ontvangen van gasten tot het afruimen van de tafels. De receptiebalie bestaat uit drie losse delen, zodat het personeel niet achter een ondoordringbaar front staat, maar benaderbaar is. Het restaurant heeft een open keuken, de kaart wisselt snel in verband met het vaak wekenlange verblijf van trainees. Daarom zijn er ook wasmachines voor de hotelgasten, en beschikt elke kamer over een eigen koelkast. Die kan gevuld worden met drank en producten uit de in het hotel aanwezige automaten, maar gasten mogen ook gewoon naar een supermarkt gaan voor hun eigen wijn en nootjes. In de 17 studio’s is ook nog een klein keukentje.

Binnentuin en atrium
Het gebouw zelf bestaat uit een begane grond en vijf verdiepingen en is met gepotdekseld donkergekleurd Douglas-hout bekleed. Aan de westkant – die bijna aan de snelweg grenst – is een grote rechthoekige hap uit het volume genomen en een binnentuin gemaakt waar de hotelkamers omheen liggen. Een glazen wand dient als geluidsscherm. Aan de oostkant is een groot atrium gemaakt dat van begane grond tot dak doorloopt. Een fraaie ruimte met ondermeer een serie Maskros-hanglampen, die eruit zien als oversized uitgebloeide paardenbloemen. Ook een semitransparant doek met een print van een boom doet het hier goed.
Die twee uithollingen in het gebouw zorgen voor een fraai licht, ruimtelijk en transparant interieur, dat dankzij het gebruik van frisse kleuren (veel rood, wit, groen voor het meubilair) inderdaad huiselijk, modern en strak aandoet. De hotelkamers hebben bovendien een opvallende vrije hoogte van ruim 3 meter, en op de vloer ligt lamelparket in plaats van de traditionele vloerbedekking.

Delftse accenten
Het hotel heeft gekozen voor een duidelijk lokale touch door fraaie artistieke kleurenfoto’s van Delft op de gangen, een detail dat toeristen vast ook zal bevallen. Ook een blikvanger: een eigentijdse versie van een traditionele betegelde schouw in de lobby op de begane grond. Een ontwerp van het Utrechtse kunstenaarsduo Berkman en Janssens: tegels met motieven van 17e eeuwse tulpenvazen die duidelijk verwijzen naar de Delftse porseleinindustrie. Op alle fronten is dit een hotel met interessante combinaties.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.