In het TextielMuseum in Tilburg geeft de tentoonstelling Living Spaces een overzicht van 100 jaar textiel in het Nederlandse interieur. In conceptuele stijlkamers worden meubels en objecten getoond.
De stijlkamers tonen interieurs uit zeven kenmerkende periodes: de Nederlandse Art Nouveau, het modernisme van de jaren dertig, de naoorlogse jaren van ‘Goed Wonen’, de alternatieve jaren 1970, het postmodernisme, het recente Dutch Design en de conceptroom van de toekomst. Centrale vraag is steeds ´Welke rol speelt textiel in het interieur’ ? De inrichting van een ruimte wordt gebaseerd op het ideaalbeeld van een ontwerpstroming of op een specifieke woonpraktijk van een periode, bijvoorbeeld de zitkuil uit de jaren 1970.
Om het spanningsveld tussen ideaal en werkelijkheid te verhelderen, worden in elke kamer filmfragmenten getoond. Tegenover de woonkamer uit 1910 met meubels en textiel van ontwerpers als Theo Colenbrander (1841-1930), Theo Nieuwenhuis (1866-1951) en Chris Lebeau (1878-1945), staan filmbeelden van arbeidersgezinnen, die in natte, donkere eenkamerwoningen een armoedig bestaan leiden. Het duo Raw Color is verantwoordelijk voor het grafische ontwerp van de tentoonstelling.
Concept Room
Studio Makkink & Bey geeft in opdracht van het museum hun visie op wonen in de toekomst vorm. In het TextielLab vervaardigden zij objecten die in het teken staan van flexibel en nomadisch wonen. Bijvoorbeeld Vouwplaats, dit is een ingenieus gebreid matras gecombineerd met een houten drager, die dient als schommelstoel of slaapplaats. Het WarmteKleed, de plek waar gekookt en gegeten kan worden, is vervaardigd door een slimme combinatie van ambachtelijke en innovatieve technieken. Het kleed refereert aan oude culturele tradities.
Ontwerpwedstrijd
Tijdens de tentoonstelling wordt een expertmeeting georganiseerd. Ook kan men deelnemen aan een online ontwerpwedstrijd iContest (Facebook app). De opdracht is het ontwerpen van een textiel interieurproduct.
De tentoonstelling Living Spaces is tot en met 11 mei 2104 te zien. Voor meer informatie kijk op de website van het Textielmuseum
Beeld: Textielmuseum Tilburg
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.