Massief-passief bouwen nieuwe norm

Nieuws

Massief-passief bouwen nieuwe norm

Door: Petra Starink | 11-03-2014

In Vroomshoop heeft woningcorporatie Mijande Wonen een woonzorgcomplex gebouwd volgens de massief-passief methode.Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal zijn. Passief bouwen gebeurde oorspronkelijk op basis van houtskeletbouw. Met massief-passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen. Het duurzame gebouw, bestemd voor cliënten een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, is ontworpen door Peters en Lammerink Architecten (Hengelo). Naast 21 appartementen en 1 “ouder-kind voorziening” komen er gemeenschappelijke woonkamers, een gezamenlijke keuken en kantoorruimte.

Passief/massief bouwen

Het gebouw aan de Stationslaan 10-12 in Vroomshoop is het eerste woonzorgcentrum in Nederland wat passief/massief gebouwd wordt en waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de integrale ontwerpmethodiek BIM en PIM. Voor Woningcorporatie Mijande Wonen in Twente sprak het niet vanzelf dat het nieuwe woonzorgcomplex zo goed als energieneutraal zou worden. “Vernieuwend opdrachtgeverschap is voor ons belangrijk, maar passief bouwen was geen specifieke wens. De eerste plannen waren gewoon te duur, vertelt projectmanager John Hutten van Mijande Wonen. “We hebben toen een Programma van Eisen en een maximale bouwsom aan meerdere aannemers voorgelegd.

Bouwbedrijf Karsten, die al ervaring hadden met passiefbouw deed een voorstel voor massief-passiefbouw. In Vroomshoop is gebruikt gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR en PIR platen staan bekend als Eurowall en Eurofloor. Ze zijn voor hun hoge isolatiewaarde ultradun. De constante temperatuur zorgt voor een ongekend wooncomfort. En de extra bouwkosten, ongeveer tien tot vijftien procent is snel terugverdiend.

Bouwbesluit

Het nieuwe bouwen vraagt om aanpassingen in het bouwproces. Met traditionele methoden en het Bouwbesluit als uitgangspunt lukt het niet om een gebouw volkomen tochtvrij te krijgen. Een winddichte gebouwschil is een absolute voorwaarde. Dat bereik je met driedubbel glas en een doorlopende vloer-, wand- en dakisolatie in twee lagen van 120 millimeter. Alle overgangen worden met tape zorgvuldig afgedicht. Koudebruggen moeten worden voorkomen, wat hoge eisen stelt aan de kozijnen en de montage daarvan. Aan alle mogelijke luchtlekken zoals de brievenbus en sleutelgaten moet je aandacht geven.

Systematisch ontwerpproces

In Vroomshoop is gekozen voor een nieuwe samenwerkingsvorm. Integraal ontwerpen met behulp van BIM (Bouw Informatie Model) werd ondersteund door PIM (Project Informatie Management). Bouwquest hielp met het opzetten van een morfologisch ontwerpproces, waarin alle oplossingsrichtingen goed te vergelijken zijn. Dit alles kost meer tijd , maar de onderlinge afstemming elimineert faalkosten en zorgt voor meer vaart tijdens de uitvoeringsfasen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het woonzorgcomplex . Eind maart moet het klaar zijn voor de eerste bewoners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.