Na jaren van grondige restauratie is Museum Oud Amelisweerd (MOA) weer toegankelijk voor het publiek. Soda heeft het ontwerp voor de inrichting van het nieuwe museum en de openingstentoonstelling ‘Armando in het woud’ gemaakt. Bij het ontwerp is door Soda steeds het monument als startpunt van handelen genomen, waarbij het landhuis met zijn bijzondere wandafwerkingen de plaats van verstilling is geworden. Ondersteunende functies zoals kaartverkoop, horeca en de winkel worden later dit jaar in het koetshuis ondergebracht.
Om de ruimtes in het museum geschikt te maken voor het tonen van kunst is er door Soda een speciaal geweven transparante linnen bespanning aangebracht. Deze bespanning refereert aan de oorspronkelijke ondergrond van de meeste behangsels. De onderliggende resten schemeren licht door de linnen stof heen, deze laat de historische gelaagdheid zichtbaar maar zodanig dat er een rustig wandvlak ontstaat. Op de zolder waar het werk van Armando zich bevindt is er door Soda een heldere scheiding tussen de museumfunctie en het monument aangebracht. Beiden raken elkaar niet maar staan in contrast.
Op de zolder is een presentatie waar door middel van een selectie van behangfragmenten de geschiedenis van het huis en zijn bewoners via het behang interactief verteld wordt. De geschiedenis van Oud-Amelisweerd is leesbaar in het behang van het huis. Iedere bewoner heeft zijn sporen achtergelaten door middel van een nieuw laag behang. Elke nieuwe laag betekende conservering of juist afbraak van de vorige. Hierdoor is in de loop der jaren een grote verzameling behang opgebouwd. Sommige delen zijn nog intact en van andere stukken zijn alleen nog fragmenten over. De getoonde verzameling vertelt niet alleen over het huis en zijn bewoners maar ook over de ontwikkeling van het papieren behang in het algemeen. De geschiedenis van Oud-Amelisweerd is direct te herleiden uit de lagen wandafwerkingen in de kamers.
Museum Oud Amelisweerd is een daglichtmuseum. De toetreding van daglicht en het contact met het landschap maken een wezenlijk deel uit van de beleving van het museum. In samenwerking met lichtontwerper Joost de Beij is er een dynamisch systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om de luiken te openen en daglicht te gebruiken voor het aanlichten van ruimtes.
Projectgegevens:
Ontwerp en projectleiding: Soda, Jorrit Noijons, Ronald Buïel, Esther Hendriks
Restauratiearchitect :BBOR
Lichtadvies: Joost de Beij
Grafisch ontwerp: Vanessa van Dam
Animaties: Keyframes
Daglichtregeling en verlichtingsarmaturen: Nelissen dekorbouw, de Cirkel Emenem
Installateur: Andriessen
Bespanningen: Ruys Interieurs, Deltracon
Interieurbouw: Speltuig, Brandwacht en Meijer
Stoffering: Meubelstoffeerderij Bonte Brink en Campman
Gietvloeren: Veldhuizen, DRT
Fotografie Ernst Moritz©
Soda©
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.