Het beroemde architectenbureau Bernard Tschumi Architects werd gevraagd een nieuw iconisch gebouw in het centrum van Den Haag te ontwerpen. De klant, vastgoedontwikkelaar Multi Vastgoed, wilde een gebouw dat in de toekomst ook een geheel andere functie zou kunnen vervullen. Het moest een lichte en open omgeving zijn die een sterke visuele, typisch Nederlandse identiteit zou uitstralen. Dit resulteerde in ‘De Nieuwe Haagse Passage’, een lange, lichte passage die een verbinding vormt tussen twee winkelstraten en twee gebouwen die met hun unieke buitenkant uiting geven aan het even unieke concept.
In een interview onthult Joel Rutten, hoofdarchitect en bestuurder bij Bernard Tschumi Architects, meer over het concept en de vormen van het iconische winkelcentrum dat momenteel onderdak biedt aan 10.000 m² aan winkelruimte en 118 suites in een Suite Novotel hotel.
Joel Rutten: Het idee achter de passage is afkomstig uit Noord-Europa waar dit soort ruimtes in de winter bescherming bieden tegen het slechte weer en bezoekers op een lichte en open manier welkom heten. De passage is uniek omdat haar functie verder reikt dan het gebouw zelf; de passage speelt een rol op stadsniveau .
Op welk moment besloten jullie keramische tegels voor de gevel te gebruiken?
Het idee om blauw en wit als symbool voor de wolken te gebruiken, leidde ons naar Delfts blauw. En vanuit dit Delfts blauw kwamen we weer bij de tegels terecht. Het verhaal begon dus met de kleur, maar het materiaal sluit ook perfect aan bij onze werkethos. We maken graag gebruik van ‘echte’ materialen; materialen met een ruwe, onbewerkte uitstraling, zoals ongepleisterd beton, staal en keramiek. En wij vinden het heel belangrijk de mogelijkheden hiervan te laten zien.
Ons onderzoek leidde ons naar Mosa die ruim 130 jaar ervaring heeft met het produceren van unieke keramische tegels in Nederland. Het leek ons dan ook niet meer dan logisch om dit bedrijf bij het proces te betrekken. We hebben hun gevraagd een uniek gedecoreerde tegel te ontwerpen die symbool staat voor de Nederlandse cultuur en voor de veranderende aard van grondstoffen. Gezien duurzaamheid een grote rol in het ontwerp speelde, werden we in eerste instantie aangetrokken door de kwaliteit en Cradle to Cradle (C2C) eigenschappen die deze tegel tot een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal voor de buitengevel maakt. De structuur en de afwerking van het materiaal en het feit dat met de tegel een grafisch beeld kan worden gecreëerd, waren voor ons winnende factoren.
De gevelbekleding lijkt op een naadloos aansluitende ‘huid’. Was dit effect moeilijk te bereiken?
We moesten veel vertrouwen in Mosa hebben. Zij verzekerden ons dat zij een systeem konden bedenken met een minimale afstand, en daarmee met minimale tolerantie, tussen de tegels. We moesten een mechanische bevestigingsmethode toepassen die rekening hield met het Nederlandse weer met perioden van vorst en dooi. De keramische tegelspecialist heeft haar belofte meer dan waargemaakt.
Heeft duurzaamheid een rol in het ontwerp gespeeld?
Tijdens het ontwerpproces houden wij hier uiteraard rekening mee. Er is in dit gebouw dusdanig veel aandacht aan dit soort duurzame oplossingen besteed dat het ontwerp is beloond met een ‘GOOD’ -certificaat van de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw.
Lees het volledige artikel hier.