Als het aan Jan Brouwer ligt komt er een wildcard voor architecten. Dat geeft jonge architecten de ruimte terwijl opdrachtgevers die toch steeds voor veiligheid kiezen geen enkel risico lopen. Maar de toekomst is aan architecten die allianties smeden tussen henzelf, constructeurs, installateurs, bouwfysici en specialisten in duurzaamheid.
Bij Europese aanbestedingen stellen opdrachtgevers absurde omzet- en ervaringseisen, vindt Jan Brouwer. Het grootste stuk van de koek verdwijnt daarom steeds naar een kleine groep grote bureau. Jonge architecten en kleine bureaus komen nooit aan de bak en dat is rampzalig voor de veelkleurigheid van de architectuur.
Wildcard
Hij is verklaard voorstander van een wildcard voor jonge architecten die, net als in de sport, voor verrassende resultaten kan zorgen. In de sport kan een speler een wildcard krijgen terwijl hij toch niet aan de selectiecriteria voldoet. Er zijn tennissers die zo een grandslamtoernooi op hun naam schreven.
Vanuit hetzelfde idee, zegt Brouwer, kan je architecten een kans geven. Als het aan mij ligt, dan is er altijd een wildcard beschikbaar waarbij je niet kijkt naar de minimumeisen, maar alleen naar de ontwerpkwaliteiten van jonge architecten. Als er bij de aanmeldingen één of twee talenten zitten die vanuit die criteria absoluut in aanmerking komen, zorg er dan voor dat ze kunnen meedoen. Alleen dan krijgen relatief kleine bureaus die nog niet aan de omzeteisen kunnen voldoen of nog maar kort bestaan en dus een beperkt cv hebben een reële kans.
Gevraagd naar aan welke architect de toekomst is zegt Brouwer. “Als je kijkt naar maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid en energiehuishouding, dan snap je meteen dat architectuur om meer gaat dan conceptueel verzinnen van gebouwen.
De bouwmeester van weleer is een gepasseerd station omdat de bouwopgave van vandaag de dag meer kennis vraagt dan een individuele architect ooit kan omvatten. Erg is dat niet als een architect maar wil samenwerken met mensen die het wél weten.
Van die multidisciplinaire noodzaak raken veel architecten in de war, maar het is een gegeven waar ze mee moeten leren omgaan. Voor het individu is steeds minder ruimte. De toekomst is aan hen die allianties smeden tussen architecten, constructeurs, installateurs, bouwfysici en duurzaamheidspecialisten.”
De integrale tekst van dit interview staat in ArchitectuurNL 01 die op 8 februari uitkomt.
Klik hier voor een gratis kennismakingsnummer.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.