In de oksel van knooppunt Oudenrijn bij Utrecht is op bedrijventerrein Papendorp is Creative Valley gerealiseerd. Een innovatief bedrijfsverzamelgebouw dat ondanks de crisis in no time gevuld was met enkele middelgrote bedrijven. Een slimme opzet en veel aandacht aan detaillering en interieurontwerp resulteren in een grote diversiteit aan werkplekken. Naast de eigen kantoorruimtes delen de gebruikers voorzieningen als een brasserie, lounge, multimedia bibliotheek, vergaderkamers en auditorium. Binnen Creative Valley vormen Youmeet en YNNO twee inspirerende voorbeelden van het nieuwe vergaderen en het nieuwe werken.
Het concept voor Creative Valley was een op papier getekend diagram, met in het midden de stam of het middenschip, met daarin de gezamenlijke voorzieningen en daaraan gekoppeld, als takken, aparte units met bedrijven. ‘Eigenlijk hebben we dat diagram gewoon letterlijk overgenomen in ons ontwerp.’ zegt Casper Schuring van MONK architecten, die samen Paul van Dam het gebouw ontwierp. ‘Om die units zwevend te houden hebben we verdiepingshoge spanten in de boxen gemaakt, en door ze aan beide kanten van de stam op te hangen vormen die elkaars tegenwicht.’ Het betonnen middenschip (5,4 m breed) is zwaar en gesloten, de 11 meter uitkragende boxen hebben door de glazen gevels maximaal daglicht en uitzicht. De stalen spanten waarmee de vleugels aan het middeldeel hangen zijn in het zicht gelaten. Ook de betonnen wanden en plafonds en de installaties zijn grotendeels zichtbaar, en geven het geheel een robuuste uitstraling.
Entree en trappartij
Creative Valley staat op een kavel 8.800m2 waarop slechts een kleine parkeerplaats naast het gebouw zichtbaar is. De meeste auto’s worden geparkeerd onder het gebouw en onder een glooiend grasdak met verhoogde tuin. De entree van het gebouw grenst aan de parkeergarage. Via een intercom kun je je aanmelden en opent de deur naar een entreehal met een hoge vide, een enorme klok, een videowall en zicht op een zestig meter lange trappartij die het middenschip doorkruist. Het oogt zeer krachtig en ruimtelijk. De traptreden en gangvloeren zijn met donkergrijs tapijt belegd, de trapleuningen en balustrades zijn afgewerkt gecapitonneerd oranje kunstleren bekleding in een houten kader. In de gangen vormen de balustrades de rugleuning van banken. De wanden en plafonds zijn uitgevoerd in schoon beton. Bovenaan de eerste trap word je ontvangen door een receptioniste, die je verder de weg wijst. Haar werkplek is in de brasserie, de eerste unit die je passeert als je het gebouw binnenkomt. Daar kun je de hele dag terecht voor koffie en thee en wordt een biologische lunch geserveerd voor alle gebruikers van Creative Valley.
Dit is een van de gemeenschappelijke plekken waar mensen ook gaan zitten om te werken. Verder zijn er op elke verdieping openbare lounges, pantry’s, werk- en vergaderplekken. Daarnaast zijn er vergaderruimtes in diverse soorten en maten, die vooraf gereserveerd kunnen worden en door één gebruiker beheerd worden. Ook zijn er zijn veel plekken om buiten te zitten, beneden in de tuin of op terrassen op elk niveau. Allemaal voorzieningen die een bedrijf met tussen de 20 en 40 werknemers zich doorgaans niet kan permitteren zijn hier wel binnen handbereik, omdat ze gedeeld worden met elkaar. Dit is niet alleen kostentechnische gezien heel interessant maar ook leidt dit tot ontmoeting, kennis- en ideeënuitwisseling en samenwerking.
De bedrijfsunits
Deze private ruimtes in de uitkragende vleugels zijn vrij indeelbare vloervelden, die de huurders zelf hebben ingevuld. Het in het zicht laten van de stalen spanten was hierbij wel een randvoorwaarde. ‘De spanten en technische installaties zijn gewoon in het zicht gehouden’, legt Schuuring uit. ‘Het is een knipoog naar de manier waarop veel oudere bedrijfsgebouwen zijn omgebouwd tot kantoor. Daar zie je gelukkig ook de vaak schitterende constructies in terug.’
Op basis van het concept flexwerken is de hoeveelheid ruimte per medewerker beperkt. De kantoorruimtes zelf zijn klein ten opzichte van de gemeenschappelijke en verkeersruimtes. Hierdoor kan het gebouw gemakkelijker in de toekomst voor andere functies gebruikt worden.
Ook interessant is de visie dat mensen veranderen door het gebouw waarin ze zich bevinden. Als de werkruimte verandert, zal het gedrag onbewust ook veranderen. Door de structuur, vormgeving en het interieur van het gebouw, wordt een stimulerende en creatieve omgeving gemaakt waarin mensen graag willen zijn, en waar bedrijven graag bij willen horen. De mensen passen zich aan aan de normen en waarden die de andere gebruikers uitstralen.
De meeste bedrijven zijn operationeel in de creatieve sfeer en staan open voor innovatieve manieren van werken.
Kantoor van de toekomst
Creative Valley is een initiatief van projectontwikkelaar NIC, architectenbureau MONK, inrichtingsexpert Desque en YNNO, het adviesbureau voor nieuwe manieren van werken. In hun manifest The way we work today beschrijven zij de drie belangrijkste eigenschappen van de werkomgeving van de toekomst. Ten eerste zien zij deze als een ecosysteem: een zelfstandig functionerend geheel waarin gebouw, technologie en gebruikers volledig op elkaar zijn afgestemd, en dat zich moeiteloos aanpast aan veranderende ontwikkelingen. Ten tweede biedt de werkomgeving vernieuwende werkers een keuze aan werkplekken die geschikt zijn voor verschillende typen werkzaamheden: overleggen, nadenken, schrijven, bellen, brainstormen. Ten derde is de werkomgeving duurzaam ontworpen: niet alleen qua materiaalkeuze en energieverbruik – dat zien de vier als een vanzelfsprekendheid – maar ook in de zin dat het tijdsbestendig is en een andere functie kan krijgen, zonder dat daar grote ingrepen voor nodig zijn. Pioniers NIC, Desque en YNNO namen bij de oplevering zelf direct hun intrede in Creative Valley.