‘Omdat onze consultants vaker buiten de deur zijn dan op kantoor willen we een omgeving die meer als een thuisbasis fungeert dan een traditioneel kantoor. We zijn met 40 man, maar meestal zijn er hooguit 8 mensen aanwezig. Toch zijn er momenten dat we met zijn allen samenkomen, daar moet dan ook ruimte voor zijn.’ Aan het woord is Monique van Liebergen, consultant bij YNNO, gespecialiseerd in innovatieve werkmethoden en kantoorconcepten.
Sprikk
Monique van Liebergen was van meet af aan betrokken bij de conceptontwikkeling van Creative Valley en bij de inrichting van het eigen kantoor. Dit moest uiteraard een visitekaartje van YNNO worden, het Nieuwe Werken in optima forma. Na een pitch met enkele ontwerpbureaus viel de keuze op sprikk, een jong architectenbureau dat zelf ook ‘nieuw werkt’: dit driemansbureau weet via hun netwerken alle experts in te huren om bijzondere opdrachten uit te voeren (zie interview met Sprikk in ArchitectuurNL 01 2011 p.10-15).
Openheid en diversiteit
Ook de werkwijze van de consultants van YNNO bestaat voor een groot deel uit netwerken en communicatie speelt daarin een grote rol. Sprikk ontwierp een omgeving die daar goed op aansluit. ‘We hebben het kantoor ontworpen als een landschap met organisch gevormde berkenhouten structuren. Omwille van vrije zichtlijnen en daglichttoetreding is de plattegrond volledig open gehouden. Er is een diversiteit aan flexplekken, solitair, geschakeld per twee of meer, of met zijn allen aan de grote boomtafel.’ licht Klaas Kresse van sprikk toe. ‘Alleen het eiland met vier werkplekken bij de entree is bijna altijd bemand door het secretariaat. Anderen kiezen een plek die op dat moment voor hen het beste is. Vooral de grote tafel, bedoeld als aanlandplek, is erg in trek. Mensen blijven er langer zitten.’ vult Monique aan. ‘Er zijn 13 werkplekken aan die tafel, maar er kunnen wel 40 mensen aan zitten. We hebben al twee nieuwe aanvragen voor zo’n tafel binnengekregen, blijkbaar is het een schot in de roos’ aldus Kresse.
Berkenhout
De organisch gevormde berkenhouten structuren vormen nissen en functioneren tegelijkertijd als scheidingswand, opslagruimte, tijdschriftendisplay en boekenplank. De werkplekken die ermee gecreëerd worden kennen een grote variatie aan open- en beslotenheid. Met hun orthogonale ribbenstructuur vormen ze duidelijk één familie, en roepen ze een associatie op met Metropol Parasol in Sevilla.
Sprikk heeft een omgeving gecreëerd die uitnodigt tot flexibel gebruik, vrije beweging, toevallige ontmoetingen en informele overleggen. De expressieve natuurlijke vormen van de houten meubels contrasteren met de hightech communicatie- en presentatiemiddelen die erin zijn opgenomen en met het rechthoekige harde kader van beton en glas. De meubelmaker heeft hier een fraai staaltje vakmanschap geleverd.
Lockerwand
Een ander in het oog springend meubel is een veelkleurige wand met lockers. De deurtjes waren allemaal voorzien van een portret van de gebruiker, maar helaas zijn bij een inbraak een groot deel van de deurtjes vernield, en zijn er nog maar enkele over. Nu ligt er een ontwerp met namen op de deurtjes in plaats van portretten.
‘Op sommige momenten moet je je ook helemaal kunnen afzonderen. Daarom zijn er twee ruimten die met glazen deuren akoestisch afsluitbaar zijn’, Kresse doelt hiermee op een vergaderruimte in het midden en een presentatieruimte in een hoek, waar ook gesprekken plaatsvinden die meer privacy verlangen. Na een jaar gebruik kan Van Liebergen wel concluderen dat het interieur goed werkt: ‘Mijn collega’s zijn nu vaker op kantoor dan in ons vorige onderkomen’.