CAD & Company uit Wormerveer biedt met BLDNG360 een interactieve webomgeving om virtuele gebouwen van alle kanten te bekijken en BIM-modellen te delen. Dit platform geeft inzicht in welke projecten er binnen gemeenten worden ontwikkeld. Iedereen kan op BLDNG360 bekijken hoe nieuwe gebouwen er per locatie in 3D uit gaan zien. Een digitaal alternatief voor de bekende bouwborden dus.
Rob Oud, directeur (en inspirator) van CAD & Company uit Wormerveer, is hardloper. Op een dag maakte hij een ander rondje dan zijn gebruikelijke traject en liep toen zowat letterlijk tegen een traditioneel bouwbord aan met projectinformatie. Op dat moment schoot hem te binnen hoe vreemd het eigenlijk is dat je per definitie geen idee hebt van de bouwactiviteiten in de gemeente waar je woont. Je moet al een bouwbord op poten in een weiland of naast een bouwplaats zien staan om je bewust te worden van komende of in uitvoering zijnde bouwprojecten. Toen hij daarover doordacht vond hij het op zijn zachtst gezegd curieus dat architecten vaak de prachtigste digitale afbeeldingen (artist impressions) van hun gebouwen maken, maar dat ze dat werk aan zowat niemand kunnen laten zien; een gegeven dat een beetje vreemd is in de digitale wereld van vandaag de dag. Daarnaast zou het volgens hem een goed idee zijn als ook grote BIM-modellen eenvoudig met de andere betrokken partijen in de bouw te delen zijn.
Webplatform
Deze gedachten hielden hem zodanig bezig dat hij binnen CAD & Company de aanzet gaf een laagdrempelig webplatform te ontwikkelen waarop virtuele gebouwmodellen met het publiek gedeeld kunnen worden. ‘Iedereen die dat wil, kan vanaf zijn pc, laptop, tablet of smartphone op dat platform zien welke gebouwen er in Nederland ontwikkeld en gebouwd gaan worden. En dat niet alleen. Bij de projecten staat ook informatie over betrokken partijen als de architect en zijn opdrachtgever, maar ook de aannemer, constructeur, installateur en verder alle leveranciers die eraan meewerken.’
Samenwerking
Om van de ontwikkeling van BLDNG360 geen eenzaam avontuur van te maken, zocht CAD & Company nauwe samenwerking met een aantal innovatieve bedrijven als Autodesk, Dura Vermeer, HFB, TBI kennisLAB en VDNDP bouwingenieurs. Het platform is een gratis te gebruiken webtoepassing, waarmee iedereen op interactieve wijze kan zien en laten zien welke bouwprojecten er worden gerealiseerd. Met informatie over bedrijven die daarbij betrokken zijn. Zonder verplichte registratie en inloggen. Wie zelf modellen wil publiceren en dat zowel via BLDNG360 als social media wil delen, moet zich wel eerst registreren. Er is ook een betaalde account mogelijk om projecten met het logo bij alle modellen en een eigen bedrijfspagina te presenteren.
Gratis account
Iedereen die dat wil kan op BLDNG 360 gratis een account aanmaken en daarin virtuele data uit Autodesk of IFC uploaden. Het webplatform maakt voorts onderscheid tussen een persoonlijk account en een bedrijfsaccount. Volgens inspirator Oud is de technologie achter BLDNG360 dermate gebruiksvriendelijk dat projecten (gebouwen) uploaden kinderspel is. Wie in de navigatiebalk ‘Gebouwen’ aanklikt krijgt een keur aan informatie voorgeschoteld over grotere en kleinere projecten; van Theater de Stoep in Spijkenisse van UNStudio tot aan een kleinschalig project als Duinpaviljoen Zoenaan Zee in Bloemendaal, een gezamenlijk project van Archimaat en Ernst Nijdam Bouwkundig Tekenbureau. Oud zegt dat BLDNG360 nadrukkelijk ook bedoeld is voor de kleinere architectenbureaus die hun werk aan een groter publiek willen presenteren. Omdat kleinere bureaus, vaak zzp’ers, niet de middelen hebben om breedschalig hun activiteiten met het grote publiek te delen, is een persoonlijk account gratis. Een bedrijfsaccount kost 1.000 euro per jaar.
Zonder beperking
Elk project op de persoonlijke pagina, hoe groot of klein ook, is gratis te uploaden. De enige beperking (in vergelijking met een bedrijfsaccount), is dat het webadres niet clickable is. Dit moet volgens Oud op termijn de gratis gebruikers stimuleren toch een bedrijfsaccount te gaan nemen. Projecten kunnen in Revit geupload worden en zonder beperking. ‘Alles wat een architect op zijn eigen computer in Revit van een project heeft vastgelegd, kan hij delen op BLDNG360. Neem Zoen aan Zee. Je kunt er omheen, doorheen en overheen gaan en inzoomen op details tot en met de afmetingen van de raamkozijnen. Het is aan de architect om te bepalen welke en hoeveel informatie hij wil laten zien.’ Op de startpagina staan de projecten schijnbaar in willekeurige volgorde, maar dat is schijn. De rangorde, zegt Oud, wordt bepaald door het aantal views en het aantal malen dat een project met anderen gedeeld is. Een soort ongeschreven competitie en tegelijkertijd een beloning voor wie online en op social media het meest actief is. Overigens houdt CAD & Company de kwaliteit van de content op BLDNG360 nauwlettend in de gaten. Oud: ‘Soms werkt een model niet goed of is het verkeerd geupload. Dan zoeken wij contact met de betrokken partij om een en ander recht te zetten. We kijken dus niet mee omdat we censuur willen plegen, maar om kwalitatief hoogwaardige content te garanderen.’
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.