Bio-laminaat van organische reststromen

Kennis, Materialen

Bio-laminaat van organische reststromen

Door: Petra Starink | 15-07-2015

Het bio-laminaat van HuisVeendam en verkrijgbaar via Baars en Bloemhoff biedt ontwerpers en interieurarchitecten mogelijkheden aan om natuurlijke elementen in hun ontwerpen te verwerken. Het bio-laminaat is gemaakt van verschillende reststromen zoals bollenpel, riet, olifantsgras en aardappelzetmeellijm. Het product is volledig afbreekbaar en wordt geproduceerd zonder schadelijke dampen. Het bio-laminaat is te gebruiken voor wanden, tafelbladen en in de toekomst ook op vloeren.

Grondstoffen uit de natuur

Dit Nederlandse product borduurt voort op de rijke regionale historie van aardappelzetmeel als bindmiddel. De oude ambacht verdween met de opkomst van de petrochemische industrie en wordt nu door HuisVeendam nieuw leven ingeblazen. HuisVeendam is gefascineerd door de onbenutte mogelijkheden van grondstoffen uit de natuur en probeert de schoonheid te ontdekken in materialen en producten die iedereen betiteld als afval. Bio-laminaat laat zien hoe ontzettend mooi sommige van deze afvalstromen zijn. Een goed voorbeeld is bollenpel. Een tulpenboer brengt toch gauw 100 m3 van dit materiaal naar de afvalverwerker terwijl met een simpele handeling de intense kleur en het verfijnde patroon van dit materiaal extra waarde krijgt.

Persoonlijk product

Extra bijzonder eraan is dat naast de standaardcollectie “eigen” gewassen van opdrachtgevers geoogst en gedroogd en verwerkt kunnen worden tot een persoonlijk product. Staat een toekomstig bouwterrein vol met bijvoorbeeld paardenbloemen, lavendel en gras, dan kan dit terug komen in het interieur van het nieuwe gebouw.

Lees ook op Architectuur.nl
Atelier to the Bone, ontwerpen, verbinden en delen
Broeinest van attb geopend
Onderzoekend design van Christien Meindertsma

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.