De realisatie van het plan voor herbouw van de gedemonteerde Van Klingerenvleugel van jeugdherberg Ockenburg als Medialab in Den Haag Zuidwest is weer een belangrijke stap dichterbij gekomen. Op 2 november heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag ingestemd met het instellen van een bestemming binnen de Reserve Krachtwijken van ruim € 7 miljoen euro om het Urban Center/Medialab in Den Haag Zuidwest te realiseren. De Reserve Krachtwijken is het fonds van de gemeente Den Haag dat in 2008 is ingesteld om middelen te bestemmen en beschikbaar te stellen voor de uitvoering van business cases in de krachtwijken.
Jeugdherberg Ockenburg
Eind jaren zestig ontwierp Frank van Klingeren een uitbreiding aan het bestaande landhuis Ockenburgh op het gelijknamige landgoed in Den Haag; een rechthoekig, drie verdiepingen hoog volume, uitgevoerd met een staalskelet. Na het vertrek van de jeugdherberg uit Ockenburgh stond de Van Klingerenvleugel jarenlang leeg. Dankzij inspanningen van het Comité redt Ockenburgh, met onder andere Leon Thier, Gerrit van Es (HVE Architecten) en Nora van Klingeren, zijn alternatieven voor hergebruik ontwikkeld, die uiteindelijk resulteerden in de demontage van de staalconstructie en plannen voor herbouw als Urban Centre / Medialab, een voorziening voor jongeren tussen de 15 en 27 waar zij hun talenten kunnen ontdekken, ontwikkelen en (semi-)bedrijfsmatig kunnen uitoefenen. Ook horeca maakt deel uit van het plan, in de vorm van een leer/werkrestaurant. Zo wordt het gebouw opnieuw een ontmoetingscentrum voor jongeren van diverse culturen, op de nieuwe locatie, het Melis Stokepark, een groenstrook aan de Leyweg in Den Haag Zuidwest.
Geest van Van Klingeren
Tussen februari en augustus 2010 is het gebouw gedemonteerd. Gedurende die periode maakte Denis Guzzo ter plaatse foto’s en filmbeelden voor zijn video “The floating spirit of Frank Van Klingeren”, die na een wat rommelig begin een intrigerend beeld geeft van het proces van demontage. Met de combinatie van verschillende fototechnieken presenteert hij een documentair project over de verplaatsing van jeugdherberg Ockenburgh, en legde hij de sporen vast van een landschap in transformatie. Het is een eerbetoon aan dit unieke publieke gebouw, uitdrukking van Van Klingerens maatschappelijk ideaal van een ‘ontklonterde samenleving’. De materie is weg, opgeslagen in afwachting van een nieuwe plek, een volgend leven, maar de geest is er nog tastbaar.
Ontwerp Medialab / Urban Center
De gemeenteraadsverkiezingen hebben de politieke besluitvorming vertraagd, maar met het besluit van 2 november lijkt het erop dat de Van Klingerenvleugel in 2011 een tweede leven start als Medialab. Het ontwerp van Studio Leon Thier en HVE architecten voorziet in de aanleg van een verhoogd entreeplateau, waardoor het gebouw net als in de oorspronkelijke situatie vanaf een entresol kan worden benaderd. De entresol biedt de bezoeker overzicht over de open begane grond met een café-restaurant met aangrenzend een terras aan het water. Het betonnen volume van de oorspronkelijke keuken wordt gereconstrueerd en gaat fungeren als zaal. De keuken en dienstruimtes zijn weggewerkt onder het entresol. Op de eerste verdieping staan studio’s en leslokalen als een soort cocons in een foyerachtige ruimte. Op de tweede verdieping komen studio’s en kantoren voor startende jonge ondernemers. Er zijn ook enkele collectieve voorzieningen als een vergaderkamer, een pantry en twee loungeruimtes. Het dak wordt als groen dak uitgevoerd.
The floating spirit of Frank Van Klingeren from Denis Guzzo on Vimeo.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.