Technologie in kunst en leefomgeving

Technologie in kunst en leefomgeving

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 02-11-2010

Liberation of Light toont verrassende en soms sprookjesachtige ontwerpen van toonaangevende kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Primeur op deze tentoonstelling is Lotus 7.0 van Daan Roosegaarde.

Lotus 7.0 is een interactieve wand van een folie dat reageert op warmte en beweging. “Nu is het nog een kunstwerk, maar eigenlijk is het een denkmodel dat vraagt om toepassing”, zegt Roosegaarde in een interview in ArchitectuurNL nummer 9-2010.

Zonder techniek

“Met dit materiaal kunnen we wanden maken die openen en sluiten, dingen verbergen of juist tonen. We waren geïnteresseerd in beweging zonder techniek. Maar we denken ook na over de betekenis van deze technologie. Nu is het nog een kunstwerk, maar eigenlijk is het een denkmodel dat vraagt om toepassing.”

Volgens Roosegaarde kan je van dat folie domes maken. “Gebouwen die ademen als een plant. Dan vervagen alle grenzen, dan weet je niet meer wat jij doet, wat het materiaal doet, wat de ruimte doet.” Op Liberation of Light staat ook Dune opgesteld. Dit is een landschap van lichtgevende staven, die reageren op beweging. Dune was al op veel plekken in de wereld te zien, waaronder aan de Maas in Rotterdam (onderste foto).

Designhuis Eindhoven

Liberation of Light is te zien in het Designhuis in Eindhoven. De tentoonstelling toont aan dat leds veel meer zijn dan kleinere, duurzamere lampjes. Een revolutie in kunstlicht kondigt is aanstaande. Even groot of misschien wel groter dan de uitvinding van de gloeilamp anderhalve eeuw geleden. Het licht, dat gevangen was in een peertje, wordt als het ware bevrijd.

Lichtobjecten

Met leds kunnen ontwerpers lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Kunstlicht kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. Daglicht en kunstlicht komen dichter bij elkaar. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen.

Design en onderzoeksbureau research studio Loop.pH toont de Sonumbra, een parapluvormig lichtobject, gemaakt van geweven draden, die overdag schaduw biedt en ’s avonds kan oplichten. Het bestaat uit elektraluminescente vezels die oplichten en weer doven, en reageren op geluid.

Curator van de tentoonstelling is Yksi Ontwerp, in samenwerking met Walter van Hulst en Kirstin Römer, adviseur Daan Roosegaarde. Aan de tentoonstelling werken enkele tientallen vormgevers, kunstenaars en bedrijven uit binnen- en buitenland mee. Liberation of Light, Designhuis Eindhoven, te zien t/m 30 januari 2011. Met lezingen, workshops en excursies.

Dune by Roosegaarde – interactive landscape at the Maas river, Rotterdam (de Esch).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.