Het ministerie van Onderwijs reikt dit jaar de Scholenbouwprijs niet uit. Dat zou – voor de tiende keer – gebeuren tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling begin volgend jaar in Utrecht.
Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol vindt dat de uitreiking een jaar moet worden uitgesteld. “Een school moet minstens een jaar gefunctioneerd hebben. Dan pas is de klimaatinstallatie goed ingeregeld en heb je een paar keer dertig dampende regenjassen in een lokaal gehad. Dan pas kun je zien of een ontwerp inderdaad zo geslaagd is als we denken.”
In het verleden ging de tweejaarlijkse architectuurprijs meerdere keren naar nieuwe schoolgebouwen waar later tonnen extra nodig waren om het zaakje goed te laten functioneren. Bijvoorbeeld omdat het binnen veel te warm werd, of omdat delen van het gebouw erg onpraktisch bleken in het gebruik. Er is lang te veel naar de buitenkant gekeken, zegt Van der Pol, als rijksbouwmeester adviseur van het kabinet. “Een goede winnaar moet ook hoog scoren op een gezond binnenklimaat en een realistische exploitatie.
Praktijk niet van deze tijd
Van der Pol noemt de bestaande praktijk rond scholenbouw niet van deze tijd. “De programma’s van eisen en de budgettering voldoen niet. Die zijn gebaseerd op de situatie van tien jaar geleden. Schoolgebouwen worden tegenwoordig veel intensiever en meer uren per dag gebruikt dan vroeger. Gangen worden bijvoorbeeld benut als lesruimte, lokalen voor buitenschoolse opvang. Dat moet verdisconteerd worden in een programma van eisen en het budget.”
Kwaliteitsstandaard
De kwaliteitsstandaard voor schoolgebouwen zou veel dichter bij de normen voor bijvoorbeeld (rijks)kantoren moeten liggen, zegt ze. Een kantine hoort erbij, vindt Van der Pol. “We geven als rijksoverheid tussen de 2000 en 2400 euro per vierkante meter uit aan onze eigen kantoren. Dat zou je toch ook aan een schoolgebouw moeten willen besteden? In een kantoor is achttien vierkante meter netto oppervlak per persoon heel normaal. In een school is dat nog geen zes. Dat is een heel erg groot verschil.”
Uit eerder onderzoek bleek dat 80 procent van de schoolgebouwen een ongezond binnenklimaat heeft. De rijksbouwmeester noemt het “bizar, van de zotte en onbegrijpelijk” dat er sindsdien nog niets is verbeterd. “Onze scholen voldoen niet. Dat ligt niet aan de architecten, maar aan de opdrachtgevers. De overheid faalt.”
Bron: Onderwijsblad 16-2010 – 16 oktober 2010
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.