Vrijdag 15 oktober opende het Van Eesterenmuseum in Amsterdam Nieuw-West de deuren, een uniek museum over de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en zijn wereldberoemde Westelijke Tuinsteden. Amsterdam Nieuw–West vormt het hoogtepunt van de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Nederland. Onder leiding van Cornelis van Eesteren kwam in 1935 het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) tot stand. Deze stedenbouwkundige plannen waren revolutionair. De ‘functionele stad’ stond centraal: wonen, werken, recreëren en verkeer werden gescheiden. De woningen werden gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen: “licht, lucht en ruimte”, met andere woorden: “zonlicht en frisse lucht” voor iedere woning.
Binnen- en Buitenmuseum
Het Van Eesterenmuseum bestaat uit een binnen– en buitenmuseum. Het kloppend hart van het museum is de expositieruimte aan de Burgemeester De Vlugtlaan, met een permanente tentoonstelling over Cornelis van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden, en wisselende exposities. De eerste expositie gaat over Geuzenveld. Deze wijk is bijzonder omdat het is ontworpen door zeven toparchitecten. Zij kregen de opdracht buurten van 600 tot 900 woningen te ontwikkelen. Zo ontstond een unieke, ultramoderne wijk. Deze tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van het recent verschenen boek Geuzenveld, veranderende buurten van Ineke Teijmant met foto’s van Bart Sorgdrager.
Het Van Eesteren – Buitenmuseum bevindt zich in de wijk in de directe omgeving. Het is een ‘levend’ openluchtmuseum, de ‘collectie’ bestaat uit woningen, plantsoenen, scholen, winkels, parken, pleinen en straten.
De ontstaansgeschiedenis van het Van Eesterenmuseum is een mooi voorbeeld van de manier waarop hedendaagse stedelijke vernieuwing en locale democratie hand in hand gaan. Toen de slopershamer in Nieuw-West in de ogen van de bewoners wat al te gretig om zich heen sloeg, reageerde men met acties waarin aandacht gevraagd werd voor de cultuurhistorische waarde van het erfgoed van van Eesteren. Dit resulteerde in het predikaat “beschermd stadsgezicht” voor de wijk.
Maison d’artiste
Voor de toekomst heeft het Van Eesterenmuseum grote ambities. Zo wil men aan de Sloterplas het Maison d’artiste bouwen dat van Eesteren samen met Theo van Doesburg heeft ontworpen voor de Stijl-expositie in Parijs (1923). Het is nooit gebouwd. Het zou een icoon vormen voor Nieuw-West. Tevens wil men een museumwoning inrichten volgens de ideeën van de stichting Goed Wonen in de jaren ’50.
Broedplaats de Vlugt
Naast het nieuwe museum hebben kunstenaars en creatieve ondernemers in het voormalige schoolgebouw aan De Vlugtlaan in 29 lokalen een plek gevonden. Zij organiseren allerhande activiteiten voor de buurt. Want samenspel met de buurt, noem het maatschappelijke betrokkenheid, is op deze broedplaats in Slotermeer een contractueel vastgelegd vereiste. Zo heeft Urban Resort, organisator van broedplaatsen, dat bepaald, zegt directeur Jaap Draaisma: “Deze broedplaats is voor starters die nog geen gewone bedrijfsruimte of atelier kunnen betalen. Ze moeten kunstenaar zijn, cultureel actief zijn of een bedrijfje voeren dat een maatschappelijk doel dient. Zo willen we dat zij de buurt iets te bieden hebben. Daarnaast hebben we een etage voor internationale kunstenaars, omdat we mensen uit de stad hierheen willen krijgen, zodat het isolement van deze wijk wordt doorbroken en dit stadsdeel meer een onderdeel wordt van de stad.”
Adres: Burgemeester De Vlugtlaan 125 1063 BJ Amsterdam Nieuw-West
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Op deze dagen vinden ook de rondleidingen plaats door het Buitenmuseum, deze beginnen om 14:00 uur.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.