Waterliniemusem Holtrop geopend

Nieuws

Waterliniemusem Holtrop geopend

Door: Jacqueline Knudsen | 16-10-2015

Afgelopen weekend opende het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten bij Bunnik. Het museum ligt net als het fort verscholen in het landschap. Precies zoals architect Anne Holtrop het voor ogen had. Blikvanger van het museum is de grote maquette van de Hollandse Waterlinie, van de vesting Naarden tot Slot Loevestein. De 50 meter lange maquette staat in een patio en toont alle forten en vestingsteden in messing. Bezoekers kunnen de Waterlinie op de maquette onder water zetten, om de werking van de Waterlinie te zien.

Prijsvraag

Architect Anne Holtrop won in oktober 2011 de prijsvraag voor het museum. Zijn museumontwerp volgt de hoogtelijnen in het bestaande landschap op het fort. Met zijn organische contouren voegt het gebouw zich zo goed in de omgeving. Zijn ontwerp ‘haalt de ruimte uit de berg’, in plaats van een gebouw toevoegen.
In het gerealiseerde gloednieuwe gebouw volgen de gebogen, in het werk gestorte betonnen wanden en het gebogen glas in gekromde kozijnen getrouw de organische vormen van het ontwerp. Gezien de organische vormen heel bijzonder dat dit zo precies is uitgevoerd, zonder concessies.

Speciaal beton

Het beton heeft een bruine kleur met wat geel pigment erin. De kleurpigmenten zijn homogeen door het ‘schoonbeton’ gemengd. Voor iedere stort is het beton bemonsterd op vochtgehalte, kleurechtheid en mate van vloeibaarheid. Ongewenste kalkverkleuringen zijn licht gezandstraald. De betonwanden hebben een hoogte van bijna 8 meter. Holtrop wilde dat de betonnen wanden een verweerd en donker uiterlijk krijgen. Aannemer Heijmans maakte hiervoor een bijzondere kist van 2,5 meter hoogte waarin de wandelementen drie keer boven op elkaar worden gestort. Aan de binnenzijde zit een sleuf in de kist waardoor het verweerde uiterlijk ontstaat, de buitenzijde, die met grond wordt bedekt, is dicht en blijft glad.
De horizontale gebrokkelde stortnaden tussen de drie lagen is zichtbaar gelaten, omdat ze de vorm accentueren.

Waterlinie maquette

In een van de twee patio’s staat een grote maquette van de Waterlinie, die ook door Holtrop is ontworpen. Het laat de bezoekers de onderwaterzetting van de Linie fysiek ervaren. Bezoekers kunnen de sluizen zelf openzetten en zien hoe de Waterlinie zich vult met water en ondoordringbaar wordt voor grondtroepen.
Het Waterliniemuseum is onderdeel van een totale aanpak van het Fort bij Vechten, waarvoor West 8 met architect Penne Hangelbroek het masterplan maakte. Hierbinnen is ook op een strook van 80 bij 450 meter dwars over het fort de situatie van rond 1880 gereconstrueerd. Ook een nieuwe parkeerplaats, toegangsbrug en -poort en een ontvangstgebouw – een ontwerp van architectenbureau K2 – maken onderdeel uit van de vernieuwing  van het fort.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.