Binnen een maand een volledig gereno-veerde woning voor slechts 66.000 euro. Dat is het principe van de Inschuifwoning, een nieuw bouwconcept dat door bouwbedrijf Mulder Obdam is bedacht, uitgewerkt en deze week gelanceerd. Het bedrijf werkt hierbij samen met negen andere bedrijven in de bouwsector. Volgende maand start Mulder Obdam een pilotproject waarbij tien Inschuifwoningen geplaatst worden in Noord-Holland. Daarna wordt de Inschuifwoning, na het analyseren en evalueren van werkproces-sen, breed op de markt gebracht.
Directeur Cor van Vliet: ,,Het scheelt een boel en kost daarom een beetje.’’ Dat is de kreet die wordt gehanteerd bij de introductie van de Inschuifwoning. Want met de traditionele manier van werken binnen de bouwkolom lijkt een renovatie binnen een maand voor slechts 66.000 euro onmogelijk. De Inschuifwoning is echter gebaseerd op het principe ‘lean bouwen’, waar een zeer strakke en uitgedachte planning leidend is en daardoor aanzienlijke kosten- en tijdbesparing kan worden bereikt. Respect en vertrouwen tussen de ketenpartners is de basis voor dit concept. Mulder Obdam heeft tot nu toe niets dan positieve ervaringen met lean bouwen.
Energiezuinig, weinig bouwafval
Renovatieprojecten in buurten en wijken krijgen een enorme impuls met de introductie van het nieuwe bouwsysteem. Technisch directeur Ton van Langen: ,,De Inschuifwoning biedt een goed perspectief voor woningen uit de jaren ‘50 en ‘60 die vaak nog voorzien zijn van houten vloeren en een dito zolder. We werken met veel onderdelen die reeds in de fabriek op maat zijn gemaakt. Dat bespaart veel afval. We verwachten dat een gemiddelde woning niet meer dan 1 kuub afval oplevert. Het is zelfs binnenkort mogelijk een woning, in de meest duurzame variant, van energielabel E naar label A+ en wellicht zelfs A++ te tillen tegen weinig meerkosten. Op dat vlak kijken we ook naar de mogelijkheden van zonne-energie en warmtekracht koppeling. Daarmee komt de Inschuifwoning ook binnen het bereik van talloze subsidieregelingen.’’
,,De Inschuifwoning is flexibel”, vult Ton van Langen aan. ,,Binnen het concept is het mogelijk om van een rijtje van meerdere woningen een woning aan te pakken en de rest van de rij niet. De volgende uitdaging en nader onderzoek zit er voor ons in om de portiekwoningen en de woningen van de jaren ‘70 en ‘80 te voorzien van een nieuwe gevel in dit concept.’’
Ketenpartners
Binnenkort starten initiatiefnemer Mulder Obdam en de ketenpartners een pilotproject van de Inschuifwoning. Deze staan gepland in gemeente Koggeland, Texel, Haarlem en Amsterdam. Binnen het pilotproject neemt de periode van sloop tot ‘behangklare’ oplevering slechts 22 dagen in beslag. De pilot is vooral bedoeld om ervaring op te doen met een dergelijke manier van bouwen. Uiteindelijk kunnen dan complete buurten en wijken ter hand worden genomen.
Mulder Obdam werkt bij de realisatie van de Inschuifwoning samen met negen andere bedrijven, te weten: Gemeentelijk Woningbedrijf Koggenland, Hout Konstruktie Nederland, Mandjes Installatietechniek, Klaver Technisch Bedrijf B.V., GP Groot aanneming bv, Meerwoonruimte B.V., Toes Montage BV, Installatieburo Beuling BV, Knipping Bouwelementen BV en Aad de Wit verhuizingen b.v.. Het initiatief wordt ondersteund door Bouwend Nederland.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.