Niets dan lof heeft het Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (het adviesbureau van de gemeente Venray dat verantwoordelijk is voor de uitreiking van de Architectuurprijs Venray 2010) voor de nieuwbouw en restauratie van het Servaasterrein. “Deze locatie is een prachtig voorbeeld van het samengaan van heldere stedenbouw en zuivere architectuur. De zorggebouwen zijn prachtig gesitueerd in het groen. Privacy en eigen ruimte zijn goed afgebakend en geven de cliënten van de ggz-instelling een passend woon- en leefklimaat. Het toepassen van natuurlijke materialen verzacht de grootschalige gebouwen. Het is een voorbeeld van behoud van waardevolle historische gebouwen in samenspel met nieuwe architectuur.”
Ruimtelijke kwaliteit
Het Servaasterrein was een van liefst veertien genomineerde projecten voor de Architectuurprijs Venray 2010. “We hebben gebouwen kunnen nomineren die onderling heel verschillend zijn,” zegt ARK-voorzitter Bert Statema trots. “Van woonboulevard Woonmax tot een particuliere woning aan de Van Berlostraat in Leunen. Van de H&M-winkel in de Grotestraat tot het clubhuis van tennisclub Rodhe. En van Kindercenterum De Nissehoff tot een kantoor aan het Kiezersveld. Al deze projecten hebben de afgelopen jaren flink bijgedragen aan de ruimtelijke kwaliteit van onze gemeente.” Maar wat is dat eigenlijk, ruimtelijke kwaliteit? “Dat is enerzijds de samenhang tussen een gebouw en zijn omgeving en anderzijds de zorgvuldigheid waarmee een gebouw is gemaakt,” antwoordt Statema. “We zijn dus niet zozeer op zoek gegaan naar toparchitectuur, maar naar fraai ontworpen gebouwen die in hun omgeving passen. Het centrum van Rotterdam heeft de prachtigste gebouwen, maar het is meer een staalkaart van architectonische hoogstandjes dan een ensemble. Op het Servaasterrein is de balans tussen gebouwen en omgeving er wél.”
Grote Markt
Patrick van der Broeck, wethouder VROM, verduidelijkt het begrip ‘ruimtelijke kwaliteit’ met een voorbeeld. “Waarom zitten mensen graag op de Grote Markt? Omdat het een plein is met de juiste verhouding tussen Grundriss en Aufriss, ofwel tussen vloeroppervlak en wanden. Klopt die verhouding, dan voel je je thuis. Maar het gaat ook om details, zoals de manier waarop de muren van café ’t Upke opnieuw zijn gevoegd. Zulke mooie details zie je ook terug bij de genomineerden voor de Architectuurprijs, en vooral bij het Servaasterrein. De vensterbanken, de manier waarop de dakgoot is vastgemaakt, de iets terugliggende ramen: over alles is nagedacht. Dat bepaalt de ruimtelijke kwaliteit.”
Jaarlijkse prijs
Volgens de wethouder zijn ruimtelijke kwaliteit en de Architectuurprijs belangrijk voor de leefbaarheid in Venray. “Hoe hoger de ruimtelijke kwaliteit, hoe prettiger de mensen zich voelen die er wonen, werken en rondlopen. Met deze Architectuurprijs willen we mensen inspireren om met hun woonomgeving aan de slag te gaan. Ga de genomineerde projecten zelf eens bekijken. Laat je inspireren en stimuleren! Dat zeg ik tegen alle inwoners van onze gemeente, tegen mensen die zelf willen gaan bouwen én tegen projectontwikkelaars.” De Architectuurprijs Venray wordt vanaf nu een jaarlijks terugkerend fenomeen. Voor volgend jaar kunnen alle inwoners van de gemeente Venray projecten aanmelden die in 2010 worden gerealiseerd.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.