De nieuwe wijk Erasmusveld Den Haag scoort een rapportcijfer 8 op duurzaamheid. Die score is in Nederland uitzonderlijk hoog en wordt nog door geen enkele bestaande wijk gehaald. Dat cijfer verdient de wijk vooral door de energiehuishouding, het waterbeheer, de bodemkwaliteit, de afwezigheid van geuroverlast, de bereikbaarheid met openbaar vervoer en het groen in de wijk. Op negen van de 24 criteria scoort het plan zelfs een 9. De resultaten van het onderzoek zijn gisteren aan wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) aangeboden.
Het duurzaamheidsonderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft de plannen voor de nieuwe wijk Erasmusveld Den Haag laten doorrekenen volgens een rekenmethode die voor het Ministerie van VROM is ontwikkeld door TNO en IVAM. “Gedegen onderzoek dus, dat op wetenschappelijke wijze aantoont dat onze duurzaamheidsambitie voor Erasmusveld Den Haag niet zomaar uit de lucht gegrepen is”, aldus wethouder Norder. “Den Haag neemt duurzaamheid serieus.”
Rekenprogramma
De gehanteerde DPL-methode (`DuurzaamheidsProfiel van een Locatie’) is een rekenprogramma waarmee een (plan voor een) stadswijk op 24 duurzaamheidsaspecten wordt doorgerekend. Het programma geeft voor elk van deze 24 criteria een rapportcijfer, van 0 tot 9. Zo zou een wijk die aan alle voorschriften voldoet, maar waar geen speciale milieuvoorzieningen zijn getroffen, op een score van 6 uitkomen. Het programma wordt gebruikt om de duurzaamheid van een wijk te toetsen en om verbeterpunten te identificeren. De methode is al in 80 wijken in Nederland toegepast. Geen wijk scoorde tot nu toe hoger dan Erasmusveld Den Haag.
Erasmusveld Den Haag
De nieuwe wijk komt langs de Erasmusweg tussen Den Haag Zuidwest en Wateringse Veld. Hier komt een woonwijk met 750 woningen, met veel groen, volkstuinen, sport en waterpartijen. Erasmusveld Den Haag wordt energieneutraal en zal niet worden aangesloten op het energienet of op de riolering: alle afval wordt hergebruikt en bijvoorbeeld omgezet in energie. Fiets- en wandelpaden, in combinatie met een goede openbaarvervoervoorziening, zorgen voor minimaal autogebruik. De wijk wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met toekomstige bewoners en marktpartijen. Op een ‘Meet&Link’-bijeenkomst (18 februari van 12.30 tot 18.00 uur in de Caballero Fabriek in Den Haag) gaat de gemeente in gesprek met potentiële bewoners en marktpartijen over hoe die samenwerking eruit kan gaan zien. Volgens planning gaat in Erasmusveld Den Haag in 2012 de eerste paal de grond in.
Bron: Van Hulzen Public Relations
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.