Om de woningvoorraad in Den Haag aan te laten sluiten op de huidige woonwensen stimuleert de gemeente Den Haag het maken van dakopbouwen. Bij het ontwerp van dakopbouwen voor drie verschillende Haagse bouwblokken werd Studioschaeffer Architecten BNA voor de uitdaging gesteld om hedendaagse woontypologieën te ontwerpen met respect voor de architectuur van de Nieuwe Haagse School. Door het ritme van de bestaande architectuur te analyseren en door te werken met contrasterende materialen, zoals glas, staal, strekmetaal en leisteen, heeft de architect de karakteristieke waarden van de bouwblokken op subtiele wijze weten te versterken. Het resultaat is een drietal bouwblokken dat zowel in woningtypologie als in verschijningsvorm een interessante aanvulling op de Haagse woningvoorraad is.
Architectuur Loosduinsekade
Het bouwblok aan de Loosduinsekade heeft portieken, die door de witte daklijst heen steken. Deze karakteristieke vormgeving heeft de architect geaccentueerd door dakopbouwen te ontwerpen waarbij witte kubussen boven de portiek geplaatst worden. Terugliggend ten opzichte van deze kubussen ligt een neutraal vormgegeven glazen pui met een terugliggend stalen boeideel.
Architectuur Heelsumstraat / Apeldoornsestraat
Het dakpaviljoen op de hoek van de Heelsumstraat en de Apeldoornselaan laat zien dat de vormentaal die de architect voor de kop van dit bouwblok heeft gehanteerd op een eigentijdse wijze is ingezet om een extra verdieping te realiseren. Er is gekozen voor een lichte gevelinvulling van strekmetaal, waarmee gereageerd wordt op de afwijkende materialisatie van de plint van het bouwblok.
Architectuur Zuiderparklaan
De portiekwoningen aan de Zuiderparklaan zijn uitgerust met een sterk ritme van erkers en portieken. De witte daklijst geeft op een zeer krachtige wijze de bovenkant van het bouwblok aan. Studioschaeffer Architecten BNA heeft deze krachtige architectuur met rust gelaten en zelfs weten te versterken door een even zo krachtig ritme van dakopbouwen in een afwijkend materiaal op het bouwblok te ontwerpen. De ligging van het bouwblok ten opzichte van de zon heeft de architect uitgedaagd om een groot dakterras met pergola in het ontwerp te integreren.
De bouwblokken, waar Studioschaeffer Architecten BNA een extra bouwlaag op mocht ontwerpen, dateren uit het begin van de 20ste eeuw en zijn ontworpen volgens de ideeën van de Nieuwe Haagse School. De hedendaagse eisen aan woningen zijn sinds de bouw van de blokken sterk veranderd. De beperkte maat van 65m2 per woning zorgt ervoor dat gezinnen uit de wijken vertrekken, waardoor een homogene bevolkingssamenstelling ontstaat. Studioschaeffer Architecten BNA heeft in haar ontwerp voor de extra bouwlagen met behulp van afwijkende materialen de krachtige verhoudingen en strenge daklijn van de bestaande bouwblokken weten te handhaven. Daarnaast heeft ze een herindeling van de bestaande woningen voorgesteld waardoor de nieuwe bouwlaag een loft-achtig karakter krijgt.
In de jaren 20-30 van de vorige eeuw zijn grote delen van Den Haag gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Een veelgebruikte typologie hierbij was de portiekwoning. De gevels van deze portiekwoningen zijn in baksteen opgetrokken, soms wordt de portiek geaccentueerd en de dakrand is doorgaans wit en een sterk ordenend element. De Nieuwe Haagse School kenmerkt zich door het gebruik van rijke details en een krachtig ritme van repetitie. De koppen van de bouwblokken zijn karakteristiek vormgegeven en vaak wijkt de kleur van de plint af van de bovenliggende bouwlagen.
Woningtypologie algemeen
De dakopbouwen behoren toe aan de bovenste verdieping van de drie bouwblokken en worden via een directe trap tussen deze verdiepingen ontsloten. Door gebruik te maken van een staalskelet is het mogelijk om van de dakopbouw één grote ruimte zonder tussenwanden te maken, waardoor prachtige grote ruimtes ontstaan. Deze grote ruimtes dagen uit om op een andere manier over de woningindeling na te denken en nieuwe typologieën in de wijk te introduceren. Zo kan de bovenste verdieping van de ‘oudbouw’ als slaapverdieping gebruikt worden, terwijl de opbouw met haar grote raampartijen een moderne loft-achtige woonverdieping met open keuken wordt.
De drie ontwerpen laten zien hoe de kwaliteit van bestaande bouwblokken met behulp van contrasterende materialen en detailleringen versterkt kan worden. De extra bouwlaag is geen voortzetting van de bestaande structuur, maar geeft op eigentijdse wijze een antwoord op de toenemende vraag naar diversiteit in de woningmarkt.
Bron: Studioschaeffer Architecten BNA
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.