Inbo in Rotterdam en JHK Architecten uit Utrecht hebben als team de Europese aanbesteding voor fase 1 van de nieuwbouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden gewonnen. De visie van de architecten Ad van Aert en Hans Toornstra weerspiegelt de hoge ambities van de eerste universiteit van Nederland. Fase 1 betreft een nieuwbouw op het Bio Science Park van 39.000 m² en zal in augustus 2015 worden opgeleverd. De totale nieuwbouw wordt in drie fases uitgevoerd en bedraagt in totaal 99.000 m2.
De Faculteit W&N bestaat uit een samenwerkingsverband van instituten op het gebied van natuurkunde, wiskunde, biologie, chemie, milieu en sterrenkunde. In de toekomst wil de faculteit zich nadrukkelijk presenteren met één gebouw. Een gebouw waarin de ontmoeting en interactie tussen instituten en onderwijs, tussen onderzoekers en studenten en tussen onderzoeksrichtingen onderling, centraal staat.
Het faculteitsgebouw is zo vormgegeven dat ze als een architectonische eenheid wordt ervaren, maar tegelijkertijd een maximale relatie aangaat met de omringende stedelijke ruimte. Het gebouw voegt zich vanzelfsprekend in het grotere stedenbouwkundig verband.
In het faculteitsgebouw zijn functies ondergebracht zoals onderzoeksafdelingen, onderwijsruimten en diverse laboratoria van de verschillende instituten maar ook faciliteiten zoals een restaurant, bibliotheek en studieruimten. Deze ruimten komen samen in de imposante centrale ruimte die als een as door het gebouw loopt en ruimte biedt voor ontmoeting en uitwisseling van kennis. De bestaande markante ’schotel’ met collegezalen wordt aan de nieuwbouw gekoppeld maar er niet mee verweven.
Architect Ad van Aert van JHK ziet het ontwikkelde structuurplan als een instrument om een langdurig traject aan te gaan met veel belanghebbenden. `Wij willen essentiële zaken vooraf zekeren en additionele vragen later nog kunnen absorberen’, zegt hij. Volgens architect Hans Toornstra van Inbo beschikt het gebouw over een mooie en rijke ruimtelijke ontwikkeling. ‘Van groots tot fijnmazig’ verklaart hij. ‘En het ademt straks een sfeer uit die verbinding legt met de rijke historie van de universiteit en de actuele wetenschap die er wordt bedreven’.