Een groenstrook die als geluidswal doorloopt in het dak met daarop een glazen tuinkas voor de kweek van groenten. Dat zijn twee van de meest in het oog springende details van Eco/nnect, een ontwerp voor het expositiecentrum van De Wijk van Morgen. Dat is een wijk die op het Avantis European Science and Business Park in Heerlen/Aken gerealiseerd wordt.
Leroy Merks en Roel Derkx, afgestudeerd aan de faculteit Bouw van Hogeschool Zuyd, hebben met Eco/nnect het winnend ontwerp gemaakt voor het tweede gebouw voor De Wijk van Morgen. In dit project realiseert Hogeschool Zuyd samen met een groot aantal partners uit het bedrijfsleven, de corporatiewereld en overheden vier gebouwen die qua energievoorziening volledig zelfvoorzienend zijn.
De gebouwen worden met zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen gebouwd. De naam Eco/nnect staat volgens beide studenten voor het verbindend element tussen natuur en architectuur.
Tuinkas op het dak
Uitgangspunten voor het ontwerp van het kantoor annex expositieruimte waren ondermeer dat het een 0-energie gebouw betreft, dat voor minimaal de helft gebouwd is van hernieuwbare materialen. Tevens moet de grond die het gebouw in beslag neemt, teruggeven wordt door een productief dak.
Dat laatste realiseren de twee ontwerpers door op het dak een glazen kas te plaatsen. Ze gebruiken deze kas zowel voor energieopwekking als het kweken van groenten. “Deze kunnen dan in de keuken van het gebouw direct verwerkt worden”, geeft Leroy Merks een suggestie om de Co2-uitstoot nog verder te verminderen.
Slechts 12 kW energie / m2
Het gebouw, met in totaal 660 m2 vloeroppervlak, heeft een berekend energieverbruik van 20.000 kW per jaar; een EPC van 0,44 (exclusief zonnecellen). Per vierkante meter is er slechts 12 kW aan energie voor warmte nodig, die deels opgewekt wordt via zonnecollectoren.
(lees verder onder de foto)
Het gebouw kent een zeer laag materiaalgebruik van 590 kg/m2 vloeroppervlak. Liefst 51% van dit materiaal komt uit hernieuwbare grondstoffen. Een voorbeeld is het gebruik van vurenhout in de constructie. Verlijmd vurenhout is net zo sterk als beton, maar minder milieubelastend en hernieuwbaar.
Eigen energie-opwekking
Het is een 0-energiegebouw. In het stookseizoen wordt de geluidswal, die in het dak doorloopt en het pand afschermt van de erachter gelegen snelweg A76, gebruikt als warmtebron voor een warmtepompinstallatie. Via Fine Wire Heat Exchangers (FiWiHex) in de tuinkas wordt zonodig warmte uit de kas getransporteerd naar deze warmteopslag.
Tevens kan deze FiWiHex in de zomer koelen. Een vergistinginstallatie voor het tuinafval zorgt voor biogas dat een microreactor aandrijft om elektriciteit mee op te wekken. Het compost wordt uiteindelijk weer in de tuinkas gebruikt.
Glazen gevels
De tuinkas wordt gebouwd van lichte (hergebruikte) staalprofielen om zoveel mogelijk de eenheid met de buitenwereld te benadrukken. “Architectuur is niet alleen van invloed op de omgeving, want omgekeerd maakt de omgeving ook de architectonische ruimte”, zeggen de twee alumni van Hogeschool Zuyd. De glazen gevels worden slechts 8 tot 10 mm dik.
(lees verder onder de foto)
Het gebouw zal in het najaar van 2010 gerealiseerd worden.
Innovatie constructie mobiel gebouw
De jury van De Wijk van Morgen heeft ook nog een tweede ontwerp bekroond. Dit betreft een demontabel gebouw ( als tijdelijke expositieruimte) , dat eveneens grotendeels uit hernieuwbare materialen bestaat en zelf in de energiebehoefte voorziet. Tom Moulen en Bas Wijnands, ook afgestudeerd aan de faculteit Bouw, hebben dit getekend.
Innovatief aan hun ontwerp is dat het twee verdiepingen tellend gebouw rust op met water gevulde rubberballonnen. Deze dienen als fundering, waardoor zo’n semi permanent gebouw hele stabiel geplaatst kan worden zonder dat er grondwerkzaamheden nodig zijn.
Architectuur.nl plaatste al eerder:
– Twee ontwerpen voor ‘De Wijk van Morgen’
– Innovatiecentrum duurzame bouw in Heerlen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.