De Amsterdamse grachtengordel hoort op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dat zegt Walther Schoonenberg van de vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Deze maand komt een delegatie van Unesco rondkijken in Amsterdam.
De grachtengordel is inmiddels genomineerd voor een plek op de prestigieuze Werelderfgoedlijst. De beslissing valt volgend voorjaar.
In 1999 werd de historische binnenstad al ‘beschermd stadsgezicht’ volgens de Nederlandse monumentenwet.
Renaissance
Schoonenberg: “Alleen al in Italië zijn dertig historische binnensteden werelderfgoed. In Nederland nog niet één terwijl iedereen kan zien dat de Amsterdamse grachtengordel ook thuishoort op die lijst.
Het bijzondere is dat er aan de 17e eeuwse grachtengordel een meesterplan ten grondslag lag. Het Renaissance-denken, waarin de mens zelf en niet God bepaalt, zie je in Amsterdam voor het eerst terug in de stedenbouw. Dat vind je nergens. Een middeleeuws stadshart groeit organisch, dat is niet van bijzondere waarde. Het maken van de ideale stad, in combinatie met de typisch Hollandse waterstad, is uniek. Daar zijn we trots op.”
Beschaafd
Het gebied dat is genomineerd, bestrijkt daarom de drie hoofdgrachten en het Singel. “Als de grachtengordel straks op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, verwacht ik dat de stad beschaafder wordt. Het grote gevaar op dit moment is dat de binnenstad doorschiet naar een lawaaierig pretpark. Je ziet nu rijdende cafés, er is veel overlast van dronken toeristen, dat jaagt bewoners weg.
In de laatste tien jaar is het aantal horeca-zaken in de binnenstad met 60 procent gegroeid. Het maakt de stad hoerig, en dan heb ik het niet over prostitutie. De koopmansgeest is doorgeslagen met enorme reclamedoeken aan gevels. Op het Rembrandtplein hangt het grootste videoscherm van Europa. Ik noem het een gebrek aan beschaving.”
Kwaliteit
Een binnenstad op de Werelderfgoedlijst trekt niet alleen meer beschaafde cultuurtoeristen, maar is ook goed voor de woon/werk functie, verwacht Schoonenberg. “De creatieve industrie wil dolgraag op de gracht zitten. De gemengde functie van wonen, werken en toerisme moet kunnen blijven bestaan, maar dan moet de nadruk liggen op kwaliteit. Unesco kan de kwaliteit verbeteren.
Er zijn mensen die bang zijn dat Amsterdam een doodse stad wordt. Dan zeg ik: Barcelona en Parijs staan al jaren op die lijst. Mijn ideaal is een dynamische, levendige stad waar veel gebeurt. Er zullen geen regels bijkomen, voor de nominatie is alles al aangepast. Het is een kwestie van mentaliteit. Mensen moeten snappen dat je sommige dingen gewoon niet doet in werelderfgoed.”
Bron: Echo.nl
Architectuur.nl plaatste al eerder:
– Werelderfgoedlijst dichterbij voor Zonnestraal
– Utrechtse werven mogelijk op Werelderfgoedlijst
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.