Tramplein Purmerend door NEXT architects

Tramplein Purmerend door NEXT architects

Nieuws
Door: Petra Starink | 05-09-2016

Met het AVIA tankstation is de renovatie van het Tramplein-gebied in Purmerend klaar. In het ontwerp van NEXT architects staan verblijfskwaliteit en de historische context centraal. Het Tramplein is genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2016.

Het Tramplein is een van de hoofdentrees van Purmerend. De kanaaldijk was een levendige zone waarlangs geflaneerd werd. Met de opkomst van de auto zijn de trein- en bootverbindingen opgeheven en verloor het plein haar oorspronkelijke functie en levendigheid. Ook de aanleg van de Melkwegbrug over het Noordhollands Kanaal veranderde de ruimtelijke betekenis van het plein.

Nieuwe indeling plein

De belangrijkste stedenbouwkundige ingreep is het verschuiven van het busstation naar de Kanaaloever. Daarmee sluit de publieke ruimte rondom het station aan bij de aanlanding van de Melkwegbrug en ontstaat een plein aan het water. De oorspronkelijke Jaagweg wordt nu een stadsstraat. De nieuwe indeling van het plein bestaat uit vier hoofdelementen: het centrale busstation, de twee secundaire perrons (abri’s) aan weerszijden van het station en het AVIA tankstation met integrale fietsenstalling.

Fietsenstalling

Om te voorkomen dat de publieke ruimte een chaos van losse objecten wordt zoals bushokjes, informatieborden en prullenbakken zijn deze functies in de hoofdelementen opgenomen. De overdekte fietsenstalling is opgenomen in het AVIA tankstation. Het ontwerp voorziet in een integraal antwoord op de samenkomst van het fietsparkeren en het tankstation aan het Tramplein. Door de fietsenstalling verdiept aan te brengen, ontstaat een tweede maaiveld dat langs luie trappen vanuit de koffiecorner van het tankstation een bijzondere plek creëert met uitzicht over het water en het plein.

Ingetogen architectuur

De architectuur is bewust bescheiden en ingetogen van aard en sluit aan bij de historische context zonder historiserend te zijn. In het ontwerp van de glaswanden van het centrale busstation heeft NEXT architects samenwerking gezocht met beeldend kunstenaar Merel Noorlander. Zij ontwierp een collage van historische beelden, die het heden in verbinding stelt met het verleden. De historie van Purmerend wordt hierdoor zichtbaar voor het publiek.

Fotografie:  Jeroen Musch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.