Innovatieve koplopers gezocht

Nieuws

Innovatieve koplopers gezocht

Door: Peter de Winter | 19-09-2016

De jury van De Nederlandse Bouwprijs zoekt bijzondere bouwinitiatieven met hoge innovatiewaarde. Inzenden kan in de categorieën Gebouwen, Civiele kunstwerken, Bouwmaterialen en – Systemen. Daarnaast wordt Talent met Toekomst bekroond. De prijzen worden op 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. Tot maandag 6 oktober kunnen koplopers hun product, dienst, proces of project via de website insturen.

Jury

De jury die staat onder voorzitterschap van prof. dr. ir. J.D.M.(Anke) van Hal – hoogleraar Sustainable Building (Nyenrode) en Sustainable Housing Transformation (TU Delft) – legt de inzendingen langs de meetlat van people, planet en profit. De jury let daarnaast op het grensverleggende, innovatieve en verrassende karakter van de inzending. Verrassend kan zijn dat het project via crowdfunding tot stand is gekomen. Innovatief en grensverleggend klinken als loze containerbegrippen, maar de afgelopen edities van De Nederlandse Bouwprijs toonden aan dat de bouwsector ondanks – of misschien juist wel onder invloed van – de economische crisis die al sinds 2008 huishoudt in het land, jaar in jaar uit weet te verbazen door vindingrijkheid, inventiviteit en een even groot als onverwacht oplossend vermogen voor ogenschijnlijk onoplosbare (bouwtechnische) problemen.

Winnende inzendingen afgelopen jaren

Een greep uit de winnende inzendingen van de afgelopen jaren, bewijst dat dit meer is dan een goedkoop promotiepraatje van het beursmanagement. Zo wonnen in 2009 het HELI verankeringsysteem van Normteq BV in de categorie Bouwmaterialen en -Systemen. In diezelfde categorie won twee jaar later BioFoam van IsoBouw Systems. Weer twee jaar later streek de Rentovloer van Mulder Obdam bouw met de hoogste eer en tijdens de laatste editie was het de beurt aan de Kabelnetgevels van de Markthal in Rotterdam van Octatube.

In de categorie Gebouwen wonnen achtereenvolgens Kantoorcomplex Westraven van Architectenbureau Cepezed, de Hermitage Amsterdam van Hans van Heeswijk architecten, de nieuwbouw voor het Nederlands Instituut voor Ecologie door Claus en Kaan Architecten en Rotterdam CS door Team CS. Ook als het om bruggen en viaducten gaat, laat de bouwsector wat van zich horen. In de categorie Civiele kunstwerken won in 2013 de Mosesbrug Fort de Roovere in Halsteren van RO&AD Architecten. In de opvolgende editie was het Stadsbrug De Oversteek in Nijmegen die met de hoogste eer ging strijken.

Veelzijdig bouwtalent

Een categorie die pas sinds editie 2011 bestaat, is Talent met Toekomst. Deze categorie mikt op Young professionals (tot +/- 40 jaar), die volgens de jury onmisbaar zijn in de bouw. Waar het in deze categorie om gaat, is het spotten van jong talenten dat opvalt door de bijdrage die zij aan de bouwsector leveren. In woorden van juryvoorzitter Anke van Hal is De Nederlandse Bouwprijs hét moment om de innovatiekracht van de sector zichtbaar te maken én te koppelen aan talentvolle bouwcollega’s. Kent u een vrouw of man die een opvallende bijdrage leverde aan de realisatie van een gebouw, een civiel kunstwerk of een bouwmateriaal of –systeem, aarzel dan niet en geef dit bouwtalent een nationaal podium. De jury wil deze vrouw of man namelijk graag ontmoeten. De jury roept in het bijzonder jong vrouwelijke talenten op om zich voor deze categorie te kandideren.

Marc Koehler en Bas van Loenen

Tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw 2015 waren Marc Koehler en Bas van Loenen de winnaars in de Categorie Talent met Toekomst. De jury prees eerstgenoemde onder meer met de woorden dat samenwerken met opdrachtgevers een van de belangrijkste pijlers is in het werk van Marc Koehler. Minutieus neemt hij de eisen en wensen van zijn opdrachtgevers in het ontwerp mee wat resulteert in unieke en transparante gebouwen.

Deze werkwijze hanteerde Koehler ook in het Dune House op Terschelling. In het ontwerp is nauw samengewerkt met de opdrachtgever. Hij zocht een woning waar hij zich even kon terugtrekken uit de hectiek van zijn Amsterdamse leven. Zijn woonwensen zijn niet het enige uitgangspunt geweest in dit ontwerp. Juist ook de omgeving, midden in de duinen van Terschelling, op een steenworp afstand van de zee, vatbaar voor (wind) invloeden van het eiland speelden hierbij een belangrijke rol. Respect voor de omgeving werd ook onderdeel van het ontwerp. Koehler is volgens de jury een jonge bevlogen architect met een behoorlijk omvangrijk en hoogwaardig oeuvre die de tijdsgeest goed aanvoelt en het debat aangaat  met de gevestigde orde.

Digitale innovatie

Over winnaar Bas van Loenen schreef de jury dat door een innovatieve oplossing de aannemerscombinatie A4ALL (Volker Wessels, Heijmans, Boskalis) op overtuigende wijze de tender voor het project A4 Delft Schiedam wist te winnen. De bijdrage van Bas van Loenen in dit project was de door ontwikkeling en implementatie van BIM een digitale innovatie. In de rol van projectingenieur BIM & modelbeheerder heeft hij vooraf het projectteam kunnen overtuigen te investeren in BIM-ontwikkelingen door het opzetten van business cases per deelproject. Daarnaast heeft hij de ontwikkeling van de BIM deelprojecten gestuurd en geïmplementeerd en achteraf de besparingen door BIM inzichtelijk gemaakt.

Bas van Loenen is volgens de jury duidelijk iemand die voor de troepen uitloopt en mensen meekrijgt in de vaart der volkeren. Knap werk om theorie in de praktijk te krijgen. De jury waardeert de manier waarop van Loenen BIM heeft geïmplementeerd. Dit gaat namelijk veel verder dan de standaard. BIM is over de volledige breedte ingezet (alle disciplines) en veel aspecten (link met planning, calculatie, visualisaties t.b.v. de weggebruiker). De jury prijst zijn systematische werkwijze om de uitwisseling van de diverse modellen tot een succes te maken.

Inschrijven of meer informatie: www.denederlandsebouwprijs.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.