Froscen Architecten presenteerde op 7 september het Tiny Houses concept tijdens een avond georganiseerd door het architectuurplatform RAP in Leiden. De avond stond geheel in het teken van ‘Tiny Houses’, de uit de V.S. overgewaaide off-the-grid woonvorm. In de aanloop werd architecten uit de regio gevraagd ontwerpen aan te leveren waarop zij ‘hun tiny house’ visualiseerden in de stad. Meerdere bureaus gaven hieraan gehoor, waaronder Froscen Architecten.
Verborgen bunker
De communicatie- of telefoonbunker ‘616’ werd gebouwd door de Duitse bezetters ergens tussen 1942 en 1945, als onderdeel van de Atlantikwall. Decennia lang stond het ongebruikt aan de Morsweg. In de jaren ’80 raakte het gebouw flink beschadigd bij een poging het met de grond gelijk te maken. De bunker bleek echter onverwoestbaar. Aanvankelijke plannen om de bunker met explosieven te slopen stuitten o.a. op teveel weerstand van omwonenden. In 2014 besloot Leiden er een gemeentelijk monument van te maken. De bunker staat naast de Morspoort parkeergarage in Leiden, heeft muren tot wel 3 meter dik en is aan het zicht onttrokken door een ‘nepgevel’ van baksteen, overwoekerd door klimop. Het oogt als een moderne, stadse rots, die uitnodigt tot bebouwing, aldus Simon George van Froscen Architecten.
Vier compacte huisjes
Het ontwerp van Froscen Architecten bestaat uit vier tiny houses bovenop de telefoonbunker. Elk huisje heeft twee verdiepingen van 19m2 per etage en beschikt over alle benodigde voorzieningen. Op de onderste verdieping bevinden zich het woongedeelte, de keuken en een terras. Op de bovenste verdieping is ruimte voor een tweepersoonsbed en een zithoekje. Hier bevinden zich ook de douche en het toilet en een ingebouwde kledingkast. Alles zo compact mogelijk ontworpen, optimaal gebruikmakend van elke m2. De bunker zelf fungeert in dit plan als berging en fietsenstalling.
Contrast tussen zware bunker en lichte huisjes
De constructie van de huisjes is zeer licht en bestaat bijna volledig uit hout. Dit contrasteert met het zware betonnen complex. De gevels van de huisjes heeft een ribbenstructuur van houten ribben tegen een zwarte betonplex achtergrond. De muren zijn 30 cm dik (passief bouwen principe), waardoor ze een sterk isolerende functie hebben. De lessenaarsdaken lopen af naar het midden van het complex.
De woningen kunnen ’s zomers op natuurlijke wijze gekoeld worden met de permanent koude lucht uit de bunker.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.