Opening Beurspassage Amsterdam

Nieuws

Opening Beurspassage Amsterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 29-11-2016

De Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam gaat vrijdag 2 december officieel open. Burgemeester Van der Laan voltrekt de openingshandeling door het eerste flesje Amsterdam Oersoep in ontvangst te nemen, afkomstig uit de bron van het gelijknamige kunstwerk dat is gemaakt door kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Met het imponerende plafond van 450 m2 glasmozaïek, de ambachtelijk vervaardigde terrazzo vloer, reusachtige art deco spiegels en vergulde kroonluchters is de Beurspassage een schitterend nieuw icoon voor de hoofdstad. Architectuurfotograaf John Lewis Marshall was bij de preview en maakte een prachtige fotoreportage.

Robert Stern en Rijnboutt

De ontwerpen voor de herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196 werden gemaakt door twee architectenbureaus: het Amerikaanse architectenbureau RAMSA van Robert Stern en het Nederlandse bureau Rijnboutt. “Als team zijn we erin geslaagd een zeer complex project zonder veel problemen tot een goed einde te brengen”, aldus Frederik Vermeesch, partner en directeur van Rijnboutt.
Rijnboutt werd al in 2010 door eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar Top Vastgoed gevraagd om een voorstudie te doen naar een mogelijke herontwikkeling voor retail. Al snel werd duidelijk uit de studie van Rijnboutt, dat het pand aan de Nieuwendijk niet geschikt bleek voor retail vanwege onder meer de lage plafonds. Dus adviseerde het Amsterdamse architectenbureau om het pand te laten slopen en opnieuw op te bouwen op de bestaande funderingen.
Tijdens de architectenselectie georganiseerd door Bouwinvest en Top Vastgoed, bleek Rijnboutt het beste idee te hebben voor de locatie aan de Nieuwendijk. Het plan van het Amerikaanse architectenbureau Robert Stern werd gekozen voor de herontwikkeling van het pand aan het Damrak. Al snel mochten beide architectenbureaus intensief gaan samenwerken. “Wij hielpen Stern vooral met praktische zaken het pad te effenen richting goedkeuring van de gemeente voor het plan”, aldus Frederik Vermeesch. “Al met al hebben we elkaar zo’n vijf keer fysiek ontmoet, maar de meerderheid van de overleggen hebben plaatsgevonden via Skype. Dat ging uitstekend.”
Het Nieuwe pand aan de Nieuwendijk is het eerst opgeleverd. Het C&A gebouw aan het Damrak wordt nog in opdracht van Bouwinvest en Top Vastgoed getransformeerd tot 21.000 m2 winkelruimte en een hoogwaardige stedelijke ontmoetingsplek. De transformatie is één van de sleutelprojecten in het gemeentelijke Project 1012. Project 1012 is gericht op de ruimtelijk-economische transformatie van de binnenstad tot een meer divers en aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers, vormde de basis voor de succesvolle herontwikkeling van de Bouwinvest-panden en daarmee de Beurspassage, die geldt als de belangrijkste verbinding tussen het Damrak en de Nieuwendijk.

Ode aan de Amsterdamse Grachten

Het totaalkunstwerk van kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de ‘Flowerbomb’ campagne van Victor & Rolf) is een ode aan de Amsterdamse grachten, waarin onderdelen terug te zien zijn die het verhaal van de grachten vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo’s, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer. Het plafond, bestaande uit meer dan 1 miljoen glasmozaïek tegeltjes, wekt de suggestie alsof men in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht loopt. De 7 schitterende kroonluchters zijn gemaakt van recyclede en vergulde fietsonderdelen. Ook in de wanden, spiegels en de terrazzo vloer komen elementen terug die verwijzen naar het water als oorsprong van het leven op aarde.

Kroon op het werk

De nieuwe Beurspassage vormt de kroon op het werk van de herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196 van de in 2013 gestartte herontwikkeling. De afgelopen jaren transformeerde ontwikkelaar Top Vastgoed in opdracht van het Bouwinvest Retail Fund de verouderde panden naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals Zara, JD Sports, C&A en dus binnenkort Primark. In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.