Architect René van Zuuk en ontwerpbureau Studio Makkink & Bey zijn 2 van de 7 uit Flevoland afkomstige kunstenaars die te zien zijn op de tentoonstelling ‘House of Arts’ in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), die 27 januari van start gaat. De kunstenaars kregen de gelegenheid om deze tentoonstelling zelf in te richten. Naast de hoofdtentoonstelling is de sub tentoonstelling Magical Mystery te zien waar opkomend talent een rol speelt.
Kunstlinie Almere Flevoland
Kunstlinie Almere Flevoland opende in september 2016 september haar deuren als dé nieuwe multidisciplinaire plek voor kunst en cultuur in Nederland. Het gebouw onderging een spectaculaire transformatie. Nu in 2017 zijn ook de de 7 expositieruimtes klaar voor publiek. Op de hoofdtentoonstelling is naast René van Zuuk en Studio Makkink & Bey werk te zien van Kamp Seedorf, Fransje Killaars, Kasper Jongejan, Alex Naber, Lenny Schröder.
René van Zuuk
Technologie en innovatieve technieken spelen altijd een rol in het werk van architect René van Zuuk bekend door het Architectuurcentrum (ARCAM) en De Wave in Almere. Voor zijn vertrek als hoogleraar aan de TUe (2010) onderzocht van Zuuk toekomstige veranderingen door 3D printen in de bouw. Die techniek bleek echter nog te traag en te kostbaar om te kunnen toepassen. Hij zette zijn onderzoek voort, zoekend naar een techniek met een vergelijkbare vormvrijheid, die de snelheid van de huidige bouw wel kan bijhouden. Zo ontwikkelde hij een innovatie die ons in staat stelt grensverleggende bouwwerken te maken; een computergestuurde 3D snijder, waarmee complexe vormen uit één blok EPS gesneden kunnen worden, zonder enige vorm van restmateriaal. Op de tentoonstelling House of Arts gunt van Zuuk bezoekers een kijkje in zijn ontwerpkeuken, waarbij de zaal fungeert als laboratorium voor experiment in de architectuur.
Studio Makkink & Bey
In 2007 werd het project ‘designers & artists in residence Noordoostpolder’ door Studio Makkink & Bey samen met onder anderen Atelier NL, Maarten Kolk, Lucas van Vugt, Florian Visser, Yep Wiersma en stichting Herbergen geactiveerd. Voor dit project werd de gelijknamige polder tot uitgangspunt genomen voor onderzoek en ontwerp. Nu tien jaar later staat de landschaps- en erfontwikkeling van de Noordoostpolder opnieuw centraal op de tentoonstelling. De boerderij en het erf van Studio Makkink & Bey in Kraggenburg, Noordoostpolder, met de bekende schokbetonschuur zal als laboratorium dienen.
Blauwschuim materiaal
Voor de objecten heeft Studio Makkink & Bey gebruikt gemaakt van blauwschuim als materiaal, het polystyreen foam. Het blauwschuim is een sleutelcomponent in de studio en binnen het oeuvre al vaker toegepast, zoals recentelijk voor ‘Design Diorama’ tijdens de Design Biënnale in Londen. De studio gebruikt dit materiaal als start van concepten, de modellen fungeren als een ‘blauwdruk’ van een mogelijk scenario, welke veelzijdig en eindeloos zijn. “Het gebruik van blauw schuim geeft je de mogelijkheid om oplossingen te genereren die flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden in een veranderende omgeving.
Magical Mystery Tour
Met de gratis toegankelijke sub tentoonstelling Magical Mystery Tour krijgt opkomend talent een rol. Zestien jonge kunstenaars uit heel Nederland geven een onconventionele, artistieke interpretatie aan thema’s die door de zeven kunstenaars zijn geconstrueerd. De in het oog springende werken waaieren als een ‘magical tour’ uit over de openbare delen van het KAF-gebouw.
Tentoonstelling House of Arts, tot en met 2 juli 2017.
Esplanade 10, Almere
Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 – 22:00 uur
Zondag: 10.00 – 18.00 uur
Meer informatie is te vinden op de website van KAF
Beeld: KAF
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.