In opdracht van Kunstlinie Almere Flevoland heeft Arc2 architecten een tijdelijke uitkijktoren, de SpiralTower, ontworpen. De toren is op eenvoudige wijze opgebouwd met hergebruikte pallets en andere onderdelen van hout. Hiermee vormt de SpiralTower een opvallend contrast met de strakke moderne high-tech gebouwen in het stadshart van Almere die voornamelijk bestaan uit beton, staal en glas.
Ter gelegenheid van de heropening van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) werd gevraagd om een tijdelijk object te bedenken die de Esplanade voor het gebouw kan verlevendigen en bezoekers uitnodigt tot een fysieke activiteit. De SpiralTower is sinds vorige week toegankelijk voor het publiek. De bezoeker komt naar binnen via een entreepoort in de voet van de toren. In het hart van de bijna 10 meter hoge toren bevindt zich een spiraaltrap die vanaf het maaiveld in 60 treden naar boven stijgt. Vanaf het panoramaplateau is er een weids uitzicht over het Weerwater waar in de verte ook het eiland te zien is waar de Floriade in 2022 zal gaan plaats vinden. ’s Nachts is de toren niet toegankelijk, maar wel verlicht.
Demontabel en verplaatsbaar
De toren is door de modulaire opbouw demontabel en verplaatsbaar naar verschillende locaties. De fundering bestaat uit betonnen stelcon-platen die op een zandbed liggen. De toegepaste hergebruikte pallets (Europallets) zijn per laag in halfsteensverband gestapeld en in verticale richting bij elkaar getrokken door stalen staven om de constructieve stabiliteit te waarborgen. De staven zijn verankerd in de stelcon-platen. De trap loopt binnenin de cirkelvormige plattegrond in een spiraal naar boven en wordt gevormd door pallets die deels in de buitenschil hangen en deels worden ondersteund door houten kolommen in het midden van de toren. De plint van de toren is ingepakt met brandwerende transparante golfplaten om te voorkomen dat er brand gesticht kan worden en men er van de buitenzijde kan opklimmen. De doorvalbeveiliging is verzorgd door het toepassen van netten die zijn geproduceerd van restpartijen. De traptreden zijn afgetimmerd met betonplex.
Circulair bouwen
De toren is in meerdere opzichten een voorbeeld voor circulair bouwen: hout is een biobased materiaal en door het toepassen van modulaire bouwstenen van hergebruikte materialen (pallets, stelconplaten, balken en netten) kan de toren worden gedemonteerd en naar een andere locatie worden verplaatst. Na de locatie in het stadhart van Almere komt de toren te staan in het recreatiegebied dat wordt ontwikkeld op de voormalige stortlocatie Braambergen naast stadslandgoed de Kemphaan.
LED lijnverlichting
In de avond is de toren van binnenuit verlicht door middel van een LED lijnverlichting in de twee kleuren van het KAF: groen en blauw. De lichtlijnen lopen mee met de spiraaltrap en maken van de toren een kleurige lampion. Als de bezoekers van het KAF na een voorstelling naar buiten komen wordt het plein van de Esplanade fraai verlicht door de SpiralTower.
Leer- en werkproject
Onder supervisie van Arc2 architecten is de SpiralTower in co-creatie doorontwikkeld. Studenten van diverse onderwijsinstellingen hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en realisatie van het project. Een eerste maquette werd gemaakt door een VWO-leerling. De toren is bouwkundig uitgewerkt door twee studenten van Hogeschool Windesheim en vervolgens onder begeleiding van aannemer Van Wijnen gebouwd door leerlingen van ROC Lelystad en ROC Almere.