Er komt een methodiek voor bevolkingskrimp, om bestuurders en beleidsmakers te helpen de juiste keuzes te maken. De methode, voortgekomen uit Ontwerplab Krumo van onder andere de BNA, wordt 13 mei gepresenteerd.
Het merendeel van de gemeenten krijgt binnen nu en vijftien jaar te maken met een dalend aantal inwoners. Deze bevolkingskrimp wordt door bestuurders vaak gezien als bedreiging en daarom het liefst zo lang mogelijk ontkend. Maar door het op tijd te onderkennen en op de juiste manier naar de betreffende gebieden te kijken, kunnen kansen worden aangegrepen en risico’s worden vermeden.
Karakteristiek
Ontwerplab Krimp werd door de BNA en zijn studiestichtingen Stagg, Staro en Stawon samen met Aedes en KEI georganiseerd in Limburg, Friesland en Zeeland. In elk van deze studiegebieden hebben architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten gekeken naar drie eigenschappen die karakteristiek zijn voor het gebied: op sociaaleconomisch, cultuurhistorisch en ruimtelijk vlak.
Daarnaast is een analyse gemaakt van de manier waarop mensen wonen, werken, leren en recreëren en van de organisatie van de zorg.
Kansen
Door al deze eigenschappen te combineren met trends, wordt duidelijk waar kansen liggen en waar risico’s kunnen ontstaan. Ontwerpers kunnen dit vertalen naar strategieën en scenario’s. Door deze vervolgens te verbeelden in illustraties en plattegronden, kan door beslissers worden bepaald waar wel en waar niet wordt geïnvesteerd en in welke mate.
Op deze manier worden beleidsmakers, directeuren van woningcorporaties, bestuurders in zorg en onderwijs en bewoners op ideeën gebracht en geholpen bij het vinden van oplossingen.
De Ministeries van VROM en WWI zullen de resultaten uit Ontwerplab Krimp gebruiken voor het actieplan voor krimpgebieden, dat na de zomer wordt gepresenteerd.
Architectuur.nl plaatste al eerder:
– Meer particulier initiatief in krimpend Zeeland
– Architecten: Plan voor krimpend Zeeland
– Bevolking krimpt in landelijke gemeenten
– Parkstad Limburg vangt krimp op
– Krimp: architecten presenteren plannen
– Ontwerpers storten zich op leegstand
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.