Ingenieursbureau ABT in Velp heeft in hun hoofdkantoor een slanke trap van beton en glas gerealiseerd. De ultraslanke hybride trap, met een dikte van ongeveer vijf centimeter is ontworpen door JHK Architecten en overspant een afstand van bijna zes meter, zonder ondersteuning of verstijvingsribben.
Beton en glas
De trap bestaat uit één gedeelte, is vier keer slanker dan gangbaar en zweeft naar de eerste verdieping. Om de trap zo slank te krijgen, moesten beton en glas constructief samenwerken. Het glas is onzichtbaar met het beton verbonden en verstijft en versterkt de trap. ABT berekende de constructie met speciale software. Het constructieve ontwerp vroeg om nauwe samenwerking tussen de glasspecialisten en betonconstructeurs. Onder meer de wapening en de krachten vanuit het glas moesten op elkaar worden afgestemd.
Ultra hoge sterkte vezelbeton
Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. De ultraslanke trap vereiste een innovatief stortproces, ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton. De glazen balustrade reflecteert de innovatieve aard van ABT.
Hybride constructie
Het ABT-team heeft in samenwerking met glasleverancier Si-X de grenzen van het materiaal opgezocht. Een drielaagse ruit loopt met de hoeken van de treden mee. Dit betekent een glasconstructie met een zaagtand én hoge toleranties. Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige UHSB en glas als constructief draagkrachtig materiaal. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie.
Foto’s: Hans Roggen-ABT
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.