Het uitvaartcentrum Haagse Duinen van CUVO aan de Ockenburghstraat in Den Haag is vernieuwd en ligt tegen het oude uitvaartcentrum aan. Het bestaande gebouw met de kenmerkende uitstraling van de architectuur uit de jaren 80 is gedeeltelijk gesloopt en heeft plaats gemaakt voor vervangende nieuwbouw. KOW heeft in samenwerking met Blink interieurarchitecten een ontwerp gemaakt waarbij de gevel van het bestaande gebouw opnieuw is ingedeeld en opgetrokken in een gemêleerde lichte baksteen in eenheid met de nieuwe aula en het nieuwe crematorium. De gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een natuurlijke uitstraling. Hoge plafonds, veel glas en hout en de zachte tinten van het meubilair zorgen voor een aangenaam en stijlvol interieur.
Glazen wand
Kenmerkend voor het ontwerp zijn de gelamineerde kolommen en liggers. Deze constructie op een grid van 2,45 m is bepalend voor het karakter van dit nieuwe deel, zowel aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw. Door de 0,9 m hoge liggers ontstaat er in de aula een vrije vloeroppervlak van 12 bij 22 m die plaats biedt aan 400 bezoekers. De natuurlijk verlichte ruimte heeft aan één kant een glazen wand die uitzicht biedt op de bosrijke omgeving en de waterpartij.
Duurzaamheid
In het duurzame ontwerp van de ‘Haagse Duinen’ is het bestaande gebouw grotendeels behouden en voorzien van hoogwaardige isolatie. Het nieuwe gedeelte is zeer goed geïsoleerd; dak en wanden hebben Rc waarde van 6 m2K/W en de kozijnen zijn voorzien van 3-bladig glas. In het installatietechnische ontwerp van Valstar Simonis wordt de nieuwbouw geklimatiseerd door een combinatie van vloerverwarming, ventilatielucht en klimaatplafonds. De benodigde warmte hiervoor is afkomstig van de crematie-oven. Deze warmte wordt tevens gebruikt voor het reinigen van de rookgassen.
PV panelen
Vanwege de sterkwisselende bezettingsgraad is de ventilatie in de publiekstoegankelijke ruimten CO2 gestuurd in combinatie met de gewenste temperatuur in deze ruimten. De LED verlichting is voorzien van aanwezigheidsdetectie en wordt centraal geschakeld. Een deel van de benodigde elektriciteit wordt opgewerkt door de 114 m2 aan PV-panelen op het dak van de aula.