Stadgenoot wint met Vuurkorf

Stadgenoot wint met Vuurkorf

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-03-2009

Stadgenoot heeft samen met Far West de prijsvraag gewonnen voor het ontwikkelen van een horecapaviljoen aan de Sloterplas. Dit is besloten door het stadsdeelbestuur van Geuzenveld-Slotermeer. Architectenbureau Monadnock uit Rotterdam en Brian Boswijk, horecaondernemer van onder andere van Restaurant 11 en Van As, dachten mee over het concept. Zo ontstond Vuurkorf, een uitnodigend open paviljoen met als bijzonderheid een vuurplaats in het midden.

Unanieme keuze
Het stadsdeel wil de noordkant van de Sloterplas verder ontwikkelen. Daarom heeft ze afgelopen zomer een prijsvraag uitgeschreven voor de herontwikkeling van het pierenbad bij het Sloterparkbad. De twee inzendingen die uiteindelijk over bleven, waren Vuurkorf en Foodcafe. Deze twee plannen zijn voorgelegd aan de bewoners en aan de raadscommissie.

De toegankelijkheid en het uitnodigend karakter van Vuurkorf sprak de bewoners, de Vrienden van de Sloterplas en de raadsleden het meeste aan. Ze vonden dat dit ontwerp het beste aansluit bij de omgeving en de behoefte van de huidige en toekomstige bewoners. Het stadsdeelbestuur heeft daarom unaniem gekozen voor de ontwikkeling van Vuurkorf.

Aan de slag
Stadgenoot en Far West zijn blij met de opdracht. Riny Sprengers, manager Acquisitie en Alliantie van Stadgenoot: “De omgeving Sloterplas is voor ons een belangrijk gebied. We hebben daar veel bezit. We zijn zelf erg enthousiast over Vuurkorf en zijn heel blij dat onze ideeën door bewoners en stadsdeelbestuur zo goed zijn ontvangen. We gaan er nu vol energie mee aan de slag. Daarbij houden we de belangen van de direct omwonenden voortdurend op ons netvlies. Vuurkorf kan een prima impuls geven aan de kwaliteit van wonen rond de Sloterplas”.

Architecten
Architectenbureau Monadnock maakte onder andere naam met het ontwerp van een demontabel paviljoen voor het stadsstrand aan de Maas in Rotterdam. Op basis hiervan heeft Stadgenoot hen gevraagd een ontwerp te maken voor de Sloterplas.

Het werd Vuurkorf, een gebouw dat nauwkeurig aansluit op de bestaande omgeving en open en laagdrempelig is. Vuurkorf verenigt twee aspecten in één bouwwerk. Het grote gebaar, dat zorgt voor een baken, vanaf grote afstand zichtbaar. Het kleine gebaar, een behaaglijke plek om te ontspannen.

Vuurplaats als centrum van ontmoeting
Vuurkorf vormt een buurtplein waarop verschillende culturen en functies samenkomen. Het is meer dan een café; je kunt er niet alleen goed eten en koffie drinken, je kunt er ook terecht voor een expositie, een dansles, een kinderactiviteiten of om te zonnen. Centraal op het plein is een grote vuurplaats waar bezoekers en buurtgenoten elkaar ontmoeten.

Het streven is om medio 2010 Vuurkorf te kunnen openen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.