Het komende half jaar worden 80 bijzondere woningbouwprojecten in Nederland uit de periode van na 1965 onderzocht. Deze verkenning moet inzicht geven in de ontwikkeling en huidige staat van woningbouw uit de periode na de wederopbouw (1940-1965). De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voer dit project uit.
Experimentele Woningbouw
In 1968 startte de toenmalige minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening het programma Experimentele Woningbouw. Doel van het programma was het woningpeil omhoog te brengen en de positie van de architectuur in de volkshuisvesting te verbeteren. Het programma had een belangrijke voorbeeldfunctie en bracht vernieuwingen met zich mee; er kwamen nieuwe woningtypen zoals de splitlevel-woningen en de drive-in-woning en er werden nieuwe woonvormen geïntroduceerd zoals die voor senioren en woongroepen. Door bewoners werden ook vernieuwende ideeën over beheer van het groen en de openbare ruimte gelanceerd.
Bolwoningen en Kasbah
Het programma heeft tot een aantal onderscheidende en zeer bijzondere buurten geleid: de Kasbah (Piet Blom), de eerste houtskeletbouw in Alkmaar-Noord (Abe Bonnema) de Bolwoningen in Den Bosch (Dries Kreijkamp). In Parkstad Rozendaal in Leusden werd met een convenant met de bewoners het zelfbeheer voor het groen gesloten. De architecten lieten zich bij de uitwerking inspireren door de toekomstige bewoners: de eerste vorm van burgerparticipatie.
Gebreken aan woningen
De eerste generatie bewoners verdwijnt nu uit beeld, de woningen beginnen gebreken te vertonen het groen wordt soms nog minimaal onderhouden. De Rijksdienst gaat nu onderzoeken wat de urgentie is voor fysieke, sociale of economische interventies en hoe de cultuurhistorische waarden ingezet kunnen worden bij de gewenste vernieuwing. Daarbij wordt niet alleen naar de architectonische kwaliteiten gekeken, maar ook naar de cultuurhistorische betekenis van de buurten en hun voorbeeldfunctie voor bewonersinspraak en collectief beheer.
Kijk voor meer info op www.cultureelerfgoed.nl
Foto: Cultureel Erfgoed. Bolwoningen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.