De kersverse OK-afdeling van het universitair ziekenhuis Maastricht is sinds vorig jaar in bedrijf. In de nieuwe vleugel staat brandveiligheid hoog in het vaandel. De firma Alprokon leverde tachtig stel brandwerende deurnaalden in verschillende uitvoeringen. Joep Schoondermark, projectleider Carebuilders, is in zijn sas: “Met de brandwerendheid zit het, mede dankzij de deurnaalden, wel goed.”
Brandwerende deurnaalden
Trots loopt Joep Schoondermark door de gangen van het nieuwe OK-complex. Als projectleider van aannemersbedrijf Carebuilders was hij verantwoordelijk voor de nieuwbouw van Maastricht UMC+. Boven zijn hoofd markeren de vier loopbruggen de overgang tussen het bestaande en nieuwe OK-gebouw. Aan de Verheylaan namen medewerkers vorig jaar de nieuwe vleugel in gebruik.
Architecten aan de Maas tekenden het ontwerp voor het gebouw met zes verdiepingen. Verschillende disciplines vinden onderdak in de nieuwbouw. Zo is er ruimte voor een nieuw operatiekamercomplex en de kliniek Moeder & Kind. De totale oppervlakte beslaat 22.000 m2. Volgens Schoondermark was het project een mooie uitdaging: “Het gaat hier om de aanbouw van een compleet nieuwe vleugel aan de zuidzijde van het ziekenhuis. De gangen die het bestaande en nieuwe OK-complex met elkaar verbinden, zijn nieuw. Ze werden voorzien van brandwerende dubbele deuren. Dit was een nadrukkelijke eis. Vuur mag immers niet overslaan naar de andere vleugel. De deuren spelen een belangrijke rol bij de compartimentering van het complex. Voor een brandwerende deur zijn deurnaalden onmisbaar.”
Maatwerk
In de kelder van het complex zijn de deuren voorzien van de deurnaald uitvoering 140. Wanneer Schoondermark de dubbele deur opent, valt het oog op de borstelstrip in de deurnaald. Schoondermark verduidelijkt: “Dankzij de borstels blijft de ruimte tussen de overslagflens en het deurblad afgedekt. Vroeger werd er met houten latten gewerkt. Aan weerskanten van de deur plaatsten we zo’n uitvoering. Dit was geen ideale oplossing. Hout is namelijk erg schadegevoelig. Met deurnaalden kun je maatwerk leveren.” Ook wijst Schoondermark op de in de deurnaald aanwezige Tecnofire-stroken. “De stroken bestaan uit Rockwool en expandeerbaar grafiet. Dit materiaal zorgt ervoor dat de hang- en sluitnaden tussen en rondom de deuren bij brand langdurig afgesloten worden. Zo kan de brand zich langere tijd niet verspreiden en blijven vuur en rook ‘opgesloten’ in het compartiment.”
Goed getest
Niet alleen in de gangen tussen de bestaande en nieuwe OK zijn brandwerende deuren geplaatst. Ook in de overige zones in de nieuwe vleugel zijn verschillende deurnaaldtypes terug te vinden. Verspreid over de zes bouwlagen vinden gebruikers diverse schachtruimtes terug. “Je ontkomt er niet aan om hier met deurnaalden te werken”, verklaart Schoondermark. “Deze schachtdeuren zijn 60 minuten brandwerend. Bij een gebouw met meerdere bouwlagen werkt de vloer als brandscheiding. Bij het maken van een schacht ontstaat er een gat in de vloer. De brandscheiding wordt dan onderbroken. Daarom is het van belang om deze onderbreking op te heffen door brandwerende deurnaalden te plaatsen.” Voor een complex gebouw als deze OK worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de producten. Schoondermark motiveert zijn productkeuze: “De deuren waar wij mee werken, moeten gecertificeerd zijn volgens de norm EN 1634-1. Ik moet hierbij een testrapportage kunnen overleggen. Onze deuren zijn standaard getest met Alprokon- deurnaalden. Dat maakt de keuze voor zo’n deurtype alleen maar makkelijker. Als ik voor een andere deur zou kiezen, heb ik niet de garantie dat hij met de juiste deurnaald getest is.”
Kwaliteit voorop
Eerder was aannemersbedrijf Carebuilders, de bouwcombinatie tussen Bouwbedrijf Berghege en Heerkens van Bavel, ook betrokken bij nieuwbouwprojecten in andere ziekenhuizen. Zo rondde het bedrijf al bouwopdrachten af bij het Nijmeegse UMC Radboud en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “De bouw van ziekenhuizen is een complexe aangelegenheid”, vertelt Schoondermark. “Je hebt namelijk met strenge eisen te maken op het gebied van hygiëne en veiligheid. Tijdens de bouw was het ziekenhuis gewoon in bedrijf. Dat betekende dat iedereen door dezelfde ruimtes naar binnen en buiten moest. Wanneer je deuren installeert, moet je wel goed communiceren met de betrokken afdelingen. Die logistieke processen luisteren erg nauw.
Op sommige momenten waren er honderd personen aanwezig op de bouwplaats. Dat vereist goede coördinatie.” Schoondermark tot slot: “Tijdens zo’n traject wil je je geen zorgen hoeven maken over de producten waar je mee werkt. Wat betreft deurnaalden is de firma Alprokon een autoriteit. Zij leveren altijd kwaliteit. Bovendien wordt er bij complexe vraagstukken met je meegedacht. Al met al ben ik dik tevreden over deze samenwerking.”
Fotografie: Marcel van Hoorn, Architecten aan de Maas
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Architectuur.nl. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met de architect.